Βρυξέλλες: «Είμαστε αυτόνομοι αλλά και καλοί εταίροι με το ΝΑΤΟ»

Υπερψηφίστηκε στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, έκθεση του Ιοάν Μιρτσέα Πάτσου, (S&D, Ρουμανία) για τις σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ.

 

Ο εισηγητής υπογράμμισε ότι από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 η συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ έγινε ουσιαστικότερη και πιο εντατικοποιημένη, με 74 κοινές δράσεις. Ο έλεγχος των υβριδικών απειλών, η καταπολέμηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, η οικοδόμηση ανθεκτικότητας, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η βελτίωση της συνεργασίας σε αποστολές και επιχειρήσεις, καθώς και η στρατιωτική κινητικότητα, αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένους τομείς περαιτέρω συνεργασίας.

Η Φ. Μογκερίνι, (αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας) υπενθύμισε πως σχεδόν το 95% των πολιτών της ΕΕ ζουν σε χώρες του ΝΑΤΟ, οπότε η προστασία αυτών των ανθρώπων είναι το πρώτο από τα κοινά μας συμφέροντα. Ωστόσο υπογράμμισε, ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι δύο διαφορετικοί οργανισμοί.

«Eμείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είμαστε στρατιωτική συμμαχία και δεν σκοπεύουμε να γίνουμε. Ο ευρωπαϊκός τρόπος μας για την ειρήνη και την ασφάλεια είναι μοναδικός και είμαστε περήφανοι για το έργο που επιτελούμε και τον τρόπο με τον οποίο το κάνουμε. Οι φίλοι μας στο ΝΑΤΟ το εκτιμούν. Οι αποστολές μας, τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές, εκτελούν ορισμένα πολύ διαφορετικά καθήκοντα σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, επομένως η συμπληρωματικότητα είναι στη φύση της εταιρικής μας σχέσης. Κάνουμε διαφορετικά πράγματα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εργαζόμαστε όλο και περισσότερο επιτόπου, εκμεταλλευόμενοι τη συμπληρωματικότητά μας. Από την πλευρά μας, εμείς οι Ευρωπαίοι επιτέλους αποφασίσαμε να αναλάβουμε την πλήρη ευθύνη για την δική μας ασφάλεια, και αυτό είναι προς το συμφέρον των εταίρων μας στο ΝΑΤΟ. Είμαστε αυτόνομοι, αλλά είμαστε εταίροι – πολύ καλοί. Είμαστε διαφορετικοί, αλλά μοιραζόμαστε τα ίδια συμφέροντα και δεν θα μπορούσαμε να κινούμαστε σε αντίθετες κατευθύνσεις. Δεν θα ήταν αποτελεσματικό, δεν θα ήταν ασφαλές και δεν θα ήταν έξυπνο και γι ‘αυτό δεν το κάνουμε και δεν θα το κάνουμε ποτέ. Όπως σωστά επισημαίνει η έκθεσή σας, είναι καιρός για μια πιο ουσιαστική εταιρική σχέση μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, και αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα στο μέλλον».

Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu