• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΒREXIT ώρα μηδέν: Η κρίσιμη ώρα για τη συμφωνία του Τζόνσον έφτασε (ΒΙΝΤΕΟ)

ΒREXIT ώρα μηδέν: Η κρίσιμη ώρα για τη συμφωνία του Τζόνσον έφτασε (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε μια ακόμη πράξη του δράματος Brexit,

οι βουλευτές συνέρχονται στην πρώτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση που διεξάγεται Σάββατο μετά από την εισβολή της Αργεντινής στα νησιά Φόκλαντ το 1982.

Όπως μεταδίδει το Euronews, η Βρετανία δεν έχει πρόθεση να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο που ακολουθεί το Brexit μετά την καταληπτική ημερομηνία τον Δεκέμβριο του 2020, δήλωσε ο υπουργός για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ.

«Δεν έχουμε πρόθεση να πάμε πέραν του Δεκεμβρίου του 2020», είπε ο Μπάρκλεϊ στο BBC News.

Όταν ρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καθυστερήσει το Brexit μετά την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου εάν το απαιτεί ο νόμος, ο Μπάρκλεϊ είπε ότι ο Τζόνσον θα συμμορφωνόταν με τον νόμο.

Μια αμφιλεγόμενη τροπολογία για το Brexit προκαλεί αναταράξεις

Στο κοινοβούλιο έχουν κατατεθεί μια σειρά από τροπολογίες εν όψει της ψηφοφορίας για το Brexit. Η πιο σημαντική και ταυτόχρονα αμφιλεγόμενη είναι αυτή που κατέθεσε ο πρώην βουλευτης των Συντηρητικών σερ Όλιβερ Λέτγουιν,

Με αυτήν χαρακτηρίζει ως «ασφαλιστική δικλείδα» το νόμο Μπεν, που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση στο Brexit, εάν δεν υπάρξει έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης.

Η τροπολογία αυτή προβλέπει ότι ακόμη και εάν σήμερα, το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Η συμφωνία επιτρέπει σε ΕΕ και Λονδίνο να πάνε μπροστά, είπε στην ομιλία του ο Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε, κατά την έναρξη της ιστορικής συνόδου του Κοινοβουλίου, πως η συμφωνία για το Brexit την οποία εξασφάλισε από τις Βρυξέλλες αποτελεί έναν «νέο τρόπο να πάμε μπροστά» τόσο για τη Βρετανία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαιρετίζοντας «μια νέα καλύτερη συμφωνία τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την ΕΕ» ο Συντηρητικός πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να «ενωθούν και να ενώσουν τη χώρα» και να εγκρίνουν τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ψηφοφορία «ιστορική ευκαιρία» να «υλοποιήσουμε το Brexit» και να «επιτρέψουμε στη χώρα να πάει μπροστά» τρία και πλέον χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ακόμη πως οποιαδήποτε αναβολή του Brexit θα ήταν «δαπανηρή και καταστροφική».

«Μια νέα αναβολή θα ήταν άχρηστη, δαπανηρή και καταστροφική», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, 12 ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία διαζυγίου.

Σκληρή αντιπαράθεση Τζόνσον-Κόρμπιν στο κοινοβούλιο

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κορμπίν μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο τόνισε ότι αυτή η συμφωνία που έφερε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι κατά πολύ χειρότερη από την προηγούμενη την οποία είχε απορρίψει η Βουλή. όπως είπε ο Κόρμπιν το τελωνειακό καθεστώς που περιλαμβάνεται στη συμφωνία είναι αντίθετο με τις προηγούμενες υποσχέσεις του πρωθυπουργού και κάλεσε τους Βρετανούς πολίτες να μην εμπιστεύονται τον Μπόρις Τζόνσον».

Οι μελλοντικές γενιές πρέπει να προστατευθούν πρόσθεσε ο ηγέτης των Εργατικών.

Τζόνσον: Αγνοήστε τον Κόρμπιν

Σφοδρή ήταν και η απάντηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόσνον ο οποίος κατηγόρησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν ότι δεν εμπιστεύεται το λαό και τη βούληση του η οποία εκφράστηκε στο δημοψήφισμα και κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, να αγνοήσουν τον ηγέτη των Εργατικών.

(φώτο: Pexels-πηγή: Euronews)