• Αρχική
  • Άρθρα
  • Βρετανοί θα μπορούν να προτείνουν υποψήφιο επικεφαλής για το ΔΝΤ

Βρετανοί θα μπορούν να προτείνουν υποψήφιο επικεφαλής για το ΔΝΤ

Δυνατότητα που δόθηκε από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ορίστηκε υπεύθυνος των συνομιλιών για την επιλογή του Ευρωπαίου υποψηφίου.


Σε εξέλιξη βρίσκεται η μάχη για την ανάληψη της διεύθυνσης του ΔΝΤ. Από τα καθήκοντά της θα παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο η Κριστίν Λαγκάρντ για να αναλάβει την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Λίγο καιρό προτού κριθεί το αποτέλεσμα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ έδωσε τη δυνατότητα στους Βρετανούς να προτείνουν υποψήφιο επικεφαλής του Ταμείου, μεταφέροντας για την Παρασκευή την έναρξη της ψηφοφορίας για τον Ευρωπαίο υποψήφιο.

«Δεδομένης της αλλαγής κυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Λεμέρ δέχθηκε να μεταφέρει για αύριο Παρασκευή, 2 Αυγούστου, το πρωί την έναρξη της διαδικασίας της ψηφοφορίας προκειμένου να δώσει τον χρόνο στους Βρετανούς να προτείνουν υποψήφιο από απόψε, αν το επιθυμούν», υπογράμμισε το Μπερσί.

«Καένας από τους πέντε δεν εξασφάλισε πλήρη συναίνεση»

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ορίστηκε πριν από δύο εβδομάδες να διεξαγάγει τις συνομιλίες για την επιλογή του Ευρωπαίου υποψηφίου έως τα τέλη Ιουλίου, διαπίστωσε πως κανένας από τους πέντε υποψηφίους δεν εξασφάλισε την «πλήρη συναίνεση» των 28 εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Οι υποψήφιοι είναι η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο, ο Πορτογάλος ομόλογός της Μάριο Σεντένο, επίσης επικεφαλής του Eurogroup, ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν, καθώς και η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που είναι σήμερα δεύτερη στην ιεραρχία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το όνομα του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, είχε κυκλοφορήσει αρχικά μεταξύ των πιθανών υποψηφίων, αλλά δεν περιλαμβάνεται πλέον στον κατάλογο των πέντε υποψηφίων που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομίας πριν από μία εβδομάδα, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον αναλάμβανε τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός.

Αντιμέτωποι με την αδυναμία να καταλήξουν σε συμβιβασμό για έναν υποψήφιο, οι 28 αποδέχθηκαν την πρόταση του Λεμέρ να προχωρήσουν σε «πολλούς γύρους ψηφοφοριών, αν είναι απαραίτητο, προκειμένου να επιλεγεί ο Ευρωπαίος υποψήφιος».

(φώτο: Pexels-πηγή: protothema.gr)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •