• Αρχική
  • Άρθρα
  • Βρετανία: Το Εργατικό Κόμμα και το δηλητήριο του αντισημιτισμού

Βρετανία: Το Εργατικό Κόμμα και το δηλητήριο του αντισημιτισμού

Οι κατηγορίες για αντισημιτισμό δηλητηριάζουν το Εργατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, διχάζοντας αυτούς που καταγγέλλουν την ανεκτικότητα του Τζέρεμι Κόρμπιν και την αριστερή πτέρυγα που υπερασπίζεται τον αρχηγό.


Εννέα βουλευτές του Εργατικού Κόμματος παραιτήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένοι δηλώνοντας «άρρωστοι» μπροστά στον αντισημιτισμό στις τάξεις του κόμματος.

Μία από την ομάδα των παραιτηθέντων βουλευτών, η Λουτσιάνα Μπέργκερ, εβραία, που έχει γίνει στόχος αντισημιτικών ύβρεων και απειλών κατά της ζωής της, δήλωσε ότι το Εργατικό Κόμμα έχει γίνει «θεσμικά αντισημιτικό».

«Το κόμμα δεν είναι πλέον το κόμμα όπου αποφάσισα να ενταχθώ πριν από 13 χρόνια», εξήγησε στο AFP ο Ανταμ Λένγκλμπεν, ο οποίος επίσης επέστρεψε την κομματική του ταυτότητα. Πρώην μέλος του περιφερειακού συμβουλίου του Μπάρνετ, περιφέρειας του βόρειου Λονδίνου όπου ζει μεγάλη εβραϊκή κοινότητα, απέδωσε την αποτυχία του στις εκλογές του περασμένου Μαΐου στο γεγονός ότι «οι εβραίοι εκλογείς δεν ήθελαν να ψηφίσουν το Εργατικό Κόμμα».

Οι δηλώσεις του αυτές προκάλεσαν «καταιγίδα ύβρεων εκ μέρους των μελών του Εργατικού Κόμματος», «απειλές κατά της ζωής του» και «μηνύματα μίσους» που στάλθηκαν στο σπίτι του, διηγείται ο Ανταμ Λένγκλμπεν, εβραίος και ο ίδιος.

Εχει υποβάλει σειρά καταγγελιών στο κόμμα, οι οποίες δεν είχαν συνέχεια. Συντετριμμένος, αποφάσισε να παραιτηθεί.

Οι παραιτήσεις αυτές δεν είναι παρά ένα επεισόδιο στην μακρά σειρά της πολεμικής.

«Κυνήγι μαγισσών»

Το περασμένο καλοκαίρι, η εθνική επιτροπή του κόμματος αρνήθηκε να υιοθετήσει τον πλήρη ορισμό του αντισημιτισμού της Διεθνούς Συμμαχίας για την μνήμη του Ολοκαυτώματος από τον φόβο ότι αυτό θα εμπόδιζε οποιαδήποτε κριτική της ισραηλινής πολιτικής.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναγκάσθηκε να ζητήσει συγγνώμη που υπερασπίσθηκε, το 2012, τοιχογραφία στο ανατολικό Λονδίνο του αμερικανού καλλιτέχνη Κάλεν Οκερμαν που απεικόνιζε τραπεζίτες με γαμψές μύτες να παίζουν Monopoly στις πλάτες των φτωχών. Απλός βουλευτής τότε ο Κόρμπιν διαμαρτυρήθηκε για την επικείμενη καταστροφή της τοιχογραφίας που είχε κριθεί αντισημιτική.

Αργότερα, εμφανίσθηκε ένα βίντεο του 2013 όπου εμφανίζεται ο Κόρμπιν να δηλώνει ότι οι «σιωνιστές» δεν καταλαβαίνουν τον βρετανικό τρόπο σκέψης, αν και ζουν στην χώρα αυτή εδώ και πολύ καιρό» και έριξε λάδι στην φωτιά.

Για τον Πίτερ Μέισον, εθνικό γραμματέα του Jewish Labour Movement, που εκπροσωπεί του εβραίους του Εργατικού Κόμματος, η σχέση ανάμεσα στο κόμμα και την εβραϊκή κοινότητα «έχει διαρραγεί εκ θεμελίων».

Για την Τζένι Μάνσον, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Η συμπροεδρεύουσα της προσκείμενης στον Κόρμπιν ομάδας Εβραϊκή Φωνή για το Εργατικό Κόμμα, οι επιθέσεις έχουν χαρακτηριστικά «κυνηγιού μαγισσών» και «μακαρθισμού» και έχουν ως στόχο την αποσταθεροποίηση του κόμματος του Τζέρεμι Κόρμπιν, η στροφή του οποίου προς τα αριστερά, μετά την σοσιαλδημοκρατική στροφή υπό την ηγεσία του Τόνι Μπλερ και του Γκόρντον Μπράουν δυσαρέστησε πολλούς.

Πώς το κόμμα, ο προηγούμενος ηγέτης του οποίου, ο Εντ Μίλιμπαντ, ήταν εβραίος, βρέθηκε βυθισμένο σε τέτοια πολεμική;

«Στο πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα, ο αντισημιτισμός ήταν περισσότερο συνδεδεμένος με την βρετανική δεξιά, με την αντίδραση των συντηρητικών στην ρωσική επανάσταση, με το βρετανικό φασιστικό κίνημα», εξηγεί ο Ντέιβιντ Φέλντμαν, διευθυντής του Pears Institute για την Μελέτη του Αντισημιτισμού του University of London.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σήμερα, «οι μελέτες δείχνουν ότι οι αντισημιτικές τάσεις που εμφανίζονται στο Εργατικό Κόμμα δεν είναι εκεί περισσότερο διαδεδομένες σε σχέση με άλλα κόμματα». Ωστόσο, «δύο πολιτικά θέματα ωθούν τους ανθρώπους του Εργατικού Κόμματος, και ειδικότερα της αριστερής του πτέρυγας, να μιλούν για τους εβραίους: το ένα είναι το Ισραήλ και η Παλαιστίνη και το άλλο είναι η λαϊκιστική κριτική των διεφθαρμένων ελίτ από την αριστερά», σύμφωνα με τον Φέλντμαν.

Σε αυτές τις συζητήσεις επανέρχονται οι θεωρίες συνωμοσίας και τα στερεότυπα που είναι συνδεδεμένα με τους εβραίους που βρίσκουν το ηχείο τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αλλωστε, το κύμα εγγραφών που ακολούθησε την εκλογή του Κόρμπιν στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος μεταμόρφωσe την παράταξη που έγινε μαζικό κόμμα. «Είναι πολύ δύσκολο για τα στελέχη του κόμματος να ασκήσουν έλεγχο στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», λέει ο Φέλντμαν.

«Στα 500.000 μέλη του Εργατικού Κόμματος, μερικές εκατοντάδες ίσως να είναι σκληροπυρηνικοί αντισημίτες. Εάν βελτιώσουμε τις διαδικασίες μας, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα εκδιωχθούν από το κόμμα», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα μέσω του Twitter ο Τζον Λάνσμαν, ιδρυτής της πολιτικής κίνησης Momentum, που στηρίζει το Κόρμπιν και την θέση του στην ηγεσία.

Τον Αύγουστο, ο Τζέρεμι Κόρμπιν παραδέχθηκε ότι το κόμμα αντιμετωπίζει «υπαρκτό πρόβλημα» αντισημιτισμού. Ομως, η απάντηση σε αυτό συνεχίζει να προκαλεί βίαιες αντιπαραθέσεις.

Και ορισμένοι εγκαταλείπουν την μάχη της ανάταξης του κόμματος, όπως ο Ανταμ Λάνγκλμπεν, ο οποίος υποστηρίζει πλέον την Ομάδα των Ανεξαρτήτων.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •