• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Βρετανία: Πτωτική η τάση των τιμών πετρελαίου καθώς η προσφορά του αυξάνεται και η ζήτηση επιβραδύνεται

Βρετανία: Πτωτική η τάση των τιμών πετρελαίου καθώς η προσφορά του αυξάνεται και η ζήτηση επιβραδύνεται

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν σήμερα σε χαμηλά επίπεδα πολλών μηνών, καθώς η παγκόσμια προσφορά αυξήθηκε και οι επενδυτές ανησυχούσαν για την επίπτωση που θα έχουν η χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη και οι εμπορικές διαμάχες στη ζήτηση καυσίμων.

Η τιμή του μπρεντ, που είναι δείκτης αναφοράς, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Απριλίου, σημειώνοντας πτώση πάνω από 18% σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα τεσσάρων ετών στις αρχές Οκτωβρίου. Στις 11.25, υποχωρούσε 15 σεντς το βαρέλι στα 70,50 δολάρια, καταγράφοντας πτώση άνω του 3% στην εβδομάδα και άνω του 14% στο τρέχον τρίμηνο. Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού πετρελαίου υποχωρούσε 25 σεντς στα 60,42 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 4,3% αυτή την εβδομάδα και πάνω από 20% από τις αρχές Οκτωβρίου.

Οι τιμές του πετρελαίου κορυφώθηκαν τον Οκτώβριο, εν μέσω ανησυχιών ότι οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν που ισχύουν από αυτή την εβδομάδα θα στερούσαν σημαντικές ποσότητες αργού από την αγορά πετρελαίου, εξαντλώντας τα αποθέματα και προκαλώντας ελλείψεις σε ορισμένες περιοχές. ‘Αλλοι μεγάλοι παραγωγοί, ωστόσο, όπως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ αύξαναν σταθερά την παραγωγή, υπερκαλύπτοντας τις απώλειες από το ιρανικό αργό. Η παραγωγή των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται σήμερα σε ή κοντά σε υψηλά επίπεδα – ρεκόρ και ανέρχεται συνολικά σε πάνω από 33 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αντιστοιχώντας στο ένα τρίτο του πετρελαίου παγκοσμίως.

Οι αμερικανικές κυρώσεις, εν τω μεταξύ, είναι απίθανο να μειώσουν την προσφορά όσο αναμενόταν. Η Ουάσιγκτον παρείχε εξαιρέσεις σε μεγάλους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου, επιτρέποντάς τους να αγοράζουν περιορισμένες ποσότητές του για τουλάχιστον έξι ακόμη μήνες. Η κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία (China National Petroleum Corp) δήλωσε ότι συνεχίζει να παίρνει πετρέλαιο από ιρανικά κοιτάσματα, στα οποία έχει μερίδιο.

Η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι θέλει να μηδενίσει τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, αλλά η Bernstein Energy αναμένει τώρα ότι «οι ιρανικές εξαγωγές θα ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 1,4 έως 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα» κατά την περίοδο των εξαιρέσεων, περίπου στο μισό της ποσότητας στα μέσα του 2018. «Καθώς οι εξαγωγές του ΟΠΕΚ συνεχίζουν να αυξάνονται, τα αποθέματα συνεχίζουν να ενισχύονται, κάτι που ασκεί πτωτική πίεση στις τιμές του πετρελαίου. Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει ο βασικός καθοδικός κίνδυνος για το πετρέλαιο», ανέφερε η Bernstein.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...