Βρετανία: Παρά τα σκάνδαλα του αδελφού του Άντριου, ο βασιλιάς Κάρολος θα γιορτάσει αύριο τα γενέθλιά του

Ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας γιορτάζει αύριο τα 77α του γενέθλια με μια επίσκεψη στην Ουαλία

Εκεί θα μπορέσει να συλλογιστεί όσα συνέβησαν σε ένα χρόνο που σημαδεύτηκε από ορισμένες προσωπικές επιτυχίες, οι οποίες ωστόσο επισκιάστηκαν συχνά από ενδοοικογενειακές έριδες, τα σκάνδαλα με τον νεότερο αδελφό του Άντριου και την ασθένειά του.

Από τον επιδέξιο χειρισμό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μέχρι την συμβολική προσέγγιση της Εκκλησίας της Αγγλίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας…αυτή ήταν μια χρονιά που ο μονάρχης μπορεί να αναπολεί με ικανοποίηση.

Αλλά, όπως πάντα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν τα εσωτερικά οικογενειακά ζητήματα που γοητεύουν τα μέσα ενημέρωσης και κυρίως η απομάκρυνση του Άντριου από τη δημόσια ζωή λόγω των δεσμών του με τον εκλιπόντα καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα Τζέφρι Έπστιν.

Ο ΑΝΤΡΙΟΥ ΕΠΙΣΚΙΑΣΕ ΤΗ ΜΟΝΑΡΧΙΑ

«Όλα όσα προσπαθεί να κάνει η μοναρχία, όλα όσα έχει κάνει η μοναρχία έχουν επισκιαστεί εντελώς από αυτή την ιστορία που προκαλεί αμηχανία», δήλωσε ο βασιλικός βιογράφος Ρόμπερτ Χάρντμαν αφού ο βασιλιάς αφαίρεσε τον τίτλο του πρίγκιπα από τον Άντριου και την έπαυλή του στο κτήμα του Κάστρου του Ουίνδσορ.

Παρά το γεγονός ότι στον Τύπο κυριαρχούν ρεπορτάζ για τον Άντριου, την αποξένωση του νεότερου γιου του, πρίγκιπα Χάρι, και τις ανησυχίες για την υγεία του μετά τη διάγνωση καρκίνου στις αρχές του περασμένου έτους, οι βασιλικοί σχολιαστές λένε ότι τα πρώτα τρία χρόνια του Καρόλου στο θρόνο έχουν πάει στην πραγματικότητα καλύτερα από ό,τι προέβλεπαν πολλοί.

Για μεγάλο μέρος της ζωής του, περιμένοντας στα παρασκήνια κατά τη διάρκεια της 70χρονης βασιλείας της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ, που σημείωσε ρεκόρ, υπήρχε ανησυχία ότι όταν θα γινόταν βασιλιάς, ο Κάρολος θα ανέτρεπε τον αρχαίο θεσμό με ριζοσπαστικές ιδέες.

Όταν τελικά έγινε βασιλιάς τον Σεπτέμβριο του 2022, ορισμένοι παρατηρητές υποστήριξαν ότι θα ήταν κάτι περισσότερο από ένας αντικαταστάτης μέχρι ο μεγαλύτερος γιος του, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, και η σύζυγός του Κέιτ, να ηγηθούν της μοναρχίας στο μέλλον.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ

Για τον Κάρολο, η επίσκεψή του στο Βατικανό τον περασμένο μήνα, όπου προσευχήθηκε με τον πάπα Λέοντα – η πρώτη κοινή προσευχή από έναν Άγγλο μονάρχη και έναν Καθολικό ποντίφικα έπειτα από 500 χρόνια από τότε που ο Βασιλιάς Ερρίκος VIII αποσχίστηκε από τη Ρώμη το 1534-ήταν μια πολύ σημαντική προσωπική του στιγμή.

Σηματοδότησε μια ιστορική στιγμή για την Καθολική και την Αγγλικανική Εκκλησία.

Εν τω μεταξύ, έχουν εμφανιστεί και σημάδια συμφιλίωσης στη σχέση του με τον Χάρι, μετά την πρώτη τους συνάντηση τον Σεπτέμβριο έπειτα από 20 μήνες.

«Νομίζω ότι… τα τόσα χρόνια εμπειρίας του… τον έχουν εκπαιδεύσει να είναι ένας πραγματικά καλός μονάρχης», σχολίασε η Τίνα Μπράουν. «Οι άνθρωποι πάντα υποτιμούσαν τον βασιλιά (και) εκείνος πάντα παραπονιόταν γι’ αυτό. Τυχαίνει να είναι αλήθεια.»

(με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ -ΜΠΕ / EPA -EPA)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί