• Αρχική
  • Άρθρα
  • Βρετανία: Οι αρχές δεν έδωσαν διαπίστευση στα ρωσικά μμε RT και Sputnik ώστε να μετάσχουν στο διεθνές συνέδριο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης

Βρετανία: Οι αρχές δεν έδωσαν διαπίστευση στα ρωσικά μμε RT και Sputnik ώστε να μετάσχουν στο διεθνές συνέδριο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης

Πολλοί υπουργοί και σχεδόν χίλιοι δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών θα λάβουν μέρος σε αυτό το συνέδριο –με συνδιοργανωτή τον Καναδά– που θα διεξαχθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Όμως “δεν δώσαμε διαπιστεύσεις στο RT και το Sputnik λόγω του ενεργού ρόλου τους στη διάδοση της παραπληροφόρησης”, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας.

Σχολιάζοντας την απόφαση για το RT, η πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο εκτίμησε ότι ισοδυναμεί με “πολιτική διάκριση”. Η άρνηση χορήγησης διαπίστευσης έρχεται μετά από “μια πολύμηνη εκστρατεία δυσφήμισης” εκ μέρους των βρετανικών αρχών, πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της η πρεσβεία, αναφερόμενη στη στάση που τηρεί το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο, το Ofcom, απέναντι στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το Ofcom έκρινε ότι το RT παραβίασε τον κανόνα περί αμεροληψίας, στο ρεπορτάζ του για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σόλσμπερι, τον Μάρτιο του 2018.

Η “Διεθνής Διάσκεψη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης” έχει ως στόχον να ενισχύσει τη συνεργασία των μμε σε θέματα που σχετίζονται μεταξύ άλλων και με το φαινόμενο των fake news.

Η δικηγόρος και αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αμάλ Κλούνεϊ θα συμμετάσχει σε μια συνάντηση ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που έχουν αναλάβει να εξετάσουν τρόπους για την προστασία των δημοσιογράφων.

Οι μοναδικές τρεις χώρες που δεν έχουν προσκληθεί είναι η Βόρεια Κορέα, η Συρία και η Βενεζουέλα.

(φώτο: Pexels)