Βρετανία: «Όχι» από το δικαστήριο σε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας

Οι επόμενες εκλογές στη Βρετανία θα είναι ουσιαστικά ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον μετά το μπλοκάρισμα από το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο της προσπάθειας του κόμματός της για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Η Στέρτζον, επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, είπε πως σέβεται την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας που έκρινε πως η κυβέρνηση της Σκωτίας δεν μπορεί να διεξαγάγει ένα δεύτερο δημοψήφισμα το επόμενο έτος χωρίς έγκριση από το βρετανικό κοινοβούλιο.

“Πρέπει και θα βρούμε άλλα δημοκρατικά, σύννομα και συνταγματικά μέσα με τα οποία ο λαός της Σκωτίας μπορεί να εκφράσει τη βούλησή του”, είπε η Στέρτζον στους δημοσιογράφους.

“Οι επόμενες εθνικές εκλογές που προγραμματίζονται για τη Σκωτία είναι, ασφαλώς, οι Γενικές Εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου, καθιστώντας τες την πρώτη και την πιο προφανή ευκαιρία να επιδιωχθεί αυτό που περιέγραψα τον Ιούνιο ως ένα ντε φάκτο δημοψήφισμα.”

Η Στέρτζον είπε πως το SNP θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, που θα διεξαχθούν το 2024, πλειοψηφική υποστήριξη στη Σκωτία για την ανεξαρτησία.

“Από σήμερα, αυτό που διακυβεύεται είναι η δημοκρατία. Είναι θέμα τώρα αν έχουμε ή όχι ακόμη και το βασικό δημοκρατικό δικαίωμα να επιλέγουμε το δικό μας μέλλον”, είπε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είπε πως σέβεται την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και πρόσθεσε πως οι Σκωτσέζοι θέλουν η κυβέρνηση να εστιάσει την προσοχή της στις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά.

Απαντώντας σε ερώτηση για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Σούνακ είπε: “Νομίζω πως ο λαός της Σκωτίας θέλει από εμάς να εργαστούμε για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε συλλογικά”.

Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός για τη Σκωτία Άλιστερ Τζακ δήλωσε πως η βρετανική κυβέρνηση πρέπει στο εξής να “επικεντρωθεί στα προβλήματα που μετρούν πιο πολύ” για τους Σκωτσέζους.

“Σημειώνουμε και σεβόμαστε τη σημερινή ομόφωνη ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση. “Οι άνθρωποι στη Σκωτία θέλουν οι κυβερνήσεις τους (στο Εδιμβούργο και στο Λονδίνο) να επικεντρωθούν (…) στα προβλήματα που μετρούν πιο πολύ γι΄αυτούς”.

Πηγή: ΑΜΠΕ – φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί