Βρετανία-Η επόμενη μέρα: Κέρδισε η Νέα Τάξη; (ΒΙΝΤΕΟ)

Πανηγυρίζουν οι φιλελεύθεροι.

Μεγάλη ήττα δέχτηκε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, όταν βουλευτής του κόμματός του, αποστάτησε, πηγαίνοντας να κάτσει με τους αντιπάλους του, σφραγίζοντας έτσι την αποχώρηση από το κόμμα του Μπόρις.

Λόγω αυτής της μετακίνησης, ο Τζόνσον έχασε την κυβερνητική πλειοψηφία, πράγμα που όπως όλα δείχνουν, οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Δεν ήταν όμως μόνο ένας, ο Φίλιπ Λι, αυτός που…αποστάτησε. Συνολικά 21 «Συντηρητικοί» βουλευτές στάθηκαν απέναντί σε αυτόν και το BREXIT που εκπροσωπεί, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ, Νίκολας Σόουμς.


Αργότερα, με ψήφους 328 υπερ, έναντι 301 κατά, πέρασε επιτυχώς η πρόταση της αντιπολίτευσης, για την αποτροπή του BREXIT. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, είχε δηλώσει -και το επανέλαβε χθες- πως δεν θέλει πρόωρες εκλογές.

Αυτό όμως πλέον φαίνεται πως είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφύγει. Το χθεσινό γεγονός, μας θυμίζει τι συνέβη- κι ακόμη συμβαίνει- στις ΗΠΑ με τους «αντάρτες» στο κόμμα του Τραμπ, οι οποίοι προσπαθούσαν με κάθε δυνατό τρόπο να τον σαμποτάρουν. Μιας και αναφέραμε τον Εθνικοδεξιό πρόεδρο των ΗΠΑ, να σημειώσουμε πως είχε στηρίξει τον Μπόρις λέγοντας πως είναι ο κατάλληλος ηγέτης για τη Βρετανία. Όπως αποδείχθηκε όμως, δεν συμφωνούσαν όλοι με αυτό.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο Τζόνσον, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή σημαίνει πως το Κοινοβούλιο βρίσκεται στα πρόθυρα του να ακυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit.

Ανέφερε επίσης πως θα καταθέσει πρόταση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ενώ κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, πως θα υποκλινόταν σε οτιδήποτε απαιτούσαν οι Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι ο ίδιος μπορεί να αποσπάσει καλύτερη συμφωνία από τις Βρυξέλλες. Τόνισε δε, ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει την 31η Οκτωβρίου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία αν αυτό απαιτείται.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, που όπως φαίνεται ακολουθεί τα ιδεολογικά χνάρια της Εθνικής Δεξιάς, ηττήθηκε, τουλάχιστον προσωρινά και το BREXIT φαίνεται να απομακρύνεται όλο και περισσότερο.

Οι αντίπαλοί του πέτυχαν μια νίκη, δεν κέρδισαν όμως και τον πόλεμο. Όσον αφορά το πότε θα στηθούν οι κάλπες, το πιθανότερο σενάριο δείχνει ως πιθανότερη ημερομηνία την 14η Οκτωβρίου, δηλαδή δυο εβδομάδες πριν το πουλυαναμενόμενο BREXIT.

Η πρόταση για τις εκλογές θα συζητηθεί σήμερα και για να εγκριθεί, χρειάζεται την συγκατάθεση των δύο τρίτων του Κοινοβουλίου. Σήμερα επίσης, θα ψηφιστεί ακόμη μια διάταξη από τους κοινοβουλευτικούς, η οποία εφόσον περάσει, απαιτεί από τον πρωθυπουργό να εξασφαλίσει την αναβολή του Brexit από τις Βρυξέλλες, πράγμα που ο ίδιος έχει κατ΄επανάληψη αρνηθεί να κάνει.

Από τη μεριά του ο Τζόνσον, ετοιμάζεται να «σαρώσει» το κόμμα του, ώστε να εντοπίσει και να διαγράψει τους «αποστάτες».

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •