• Αρχική
  • Άρθρα
  • Βρετανία-ΕΕ: Τα βρετανικά ΜΜΕ αξιολογούν τις επιλογές προσώπων για τις ηγετικές θέσεις των Ευρωπαϊκών οργάνων σε σχέση με το Brexit

Βρετανία-ΕΕ: Τα βρετανικά ΜΜΕ αξιολογούν τις επιλογές προσώπων για τις ηγετικές θέσεις των Ευρωπαϊκών οργάνων σε σχέση με το Brexit

Χλιαρή ήταν η αντιμετώπιση του βρετανικού Τύπου στην επιλογή των προσώπων για τις ηγετικές θέσεις των θεσμών της ΕΕ, κατά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, για τις οποίες το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στην επιλογή της υπουργού ‘Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την θέση της προέδρου της Κομισιόν, αλλά και της Κριστίν Λαγκάρντ για τη θέση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι Financial Times ισχυρίζονται ότι η επιλογή της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία της ΕΚΤ θα μπορούσε να αποδειχτεί μειονέκτημα, καθώς η Τράπεζα αναζητά νέους τρόπους για την ενίσχυση της οικονομίας της ευρωζώνης, τη στιγμή που η ίδια δε διαθέτει εμπειρία νομισματικής πολιτικής.

Η Telegraph αναφέρεται στις συγκεκριμένες δύο επιλογές, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ για πρώτη φορά ορίζει γυναίκες επικεφαλής σε δύο από τα σημαντικότερα όργανά της, ενώ η Daily Mail χαρακτηρίζει γενικά τους προτεινόμενους ως «αρχι-φεντεραλιστές» που έχουν επανειλημμένα επικρίνει το Brexit. H Sun προβλέπει ότι οι άνθρωποι που θα αναλάβουν τις πιο σημαντικές θέσεις στην ΕΕ θα αποτελέσουν εφιάλτη για τον επόμενο πρωθυπουργό και υποστηρίζει συγκεκριμένα για την επιλογή της διαδόχου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι υπήρξε ένθερμη υποστηρίκτρια των θέσεων της γερμανικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η εφημερίδα Guardian, σε άρθρο που υπογράφει ο Ντάνιελ Μπόφεϊ, με τίτλο «Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σύμμαχος της Μέρκελ και επικριτής του Brexit στην κορυφαία θέση της ΕΕ», υποστηρίζει ότι η επί χρόνια συνεργάτης της καγκελαρίου είναι υπέρμαχος της ιδέας μίας πιο στενής σχέσης ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία, μετά το Brexit. Επισημαίνει ότι έχει χαρακτηρίσει τα γεγονότα που ακολούθησαν το δημοψήφισμα σαν «μπαλόνι με τρύπιες υποσχέσεις που έσκασε…, το οποίο παραφούσκωσαν οι λαϊκιστές».

To BrexitCentral (ιστότοπος που προσφέρει νέα, αναλύσεις, γνώμες ειδικών για το θέμα του Brexit) δημοσιεύει ένα άρθρο Γερμανού φοιτητή πολιτικών επιστημών, που πιστεύει ότι η επιλογή της φον ντερ Λάιεν, αποτελεί καλή είδηση για τον επόμενο πρωθυπουργό, επειδή πρόκειται για μία ρεαλίστρια πολιτικό, που αντιτίθεται στην αποχώρηση χωρίς συμφωνία, αλλά συνέβαλε στο να ακούσει η Ευρώπη τα αιτήματα του βρετανικού κοινοβουλίου (επικαλείται τηλεοπτικές συζητήσεις στη Γερμανία με θέμα το Brexit, στις οποίες συμμετείχε η ίδια μαζί με βρετανούς βουλευτές).

Η Politico του Λονδίνου αναφέρεται στην επιλογή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, επισημαίνοντας ότι παλαιότερα είχε κατηγορήσει τον υποψήφιο διάδοχο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ότι «δεν είχε το θάρρος να οδηγήσει την Βρετανία έξω από την μαύρη τρύπα του Brexit» και ότι έχει κάνει σαφές πως δεν ενδιαφέρεται να επαναδιαπραγματευτεί το ιρλανδικό backstop.

Επικαλείται δηλώσεις του Σαρλ Μισέλ τον Φεβρουάριο, στις οποίες έλεγε μεταξύ άλλων: «Ανάμεσα στη μη συμφωνία και στην κακή συμφωνία, προτιμώ τη μη συμφωνία, η οποία θα έχει το πλεονέκτημα της σαφήνειας και της υπευθυνότητας», και ότι: «Μία καλή συμφωνία βρίσκεται στο τραπέζι, αλλά το βρετανικό κοινοβούλιο προσπαθεί να μας κατευθύνει σε μία κακή συμφωνία. Οι απαιτήσεις του για το backstop θα αποδυναμώσουν την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης». Όπως επισημαίνει, τέλος, η φον ντερ Λάιεν και ο Μισέλ θα αναλάβουν τις θέσεις τους το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, αντίστοιχα, αλλά μέχρι τότε το η έξοδος χωρίς συμφωνία μπορεί να αποτελεί πραγματικότητα.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •