• Αρχική
  • Άρθρα
  • Βρετανία: Διπλή προειδοποίηση στους υποψήφιους για την πρωθυπουργία για τα σχέδια δαπανών που εξαγγέλλουν

Βρετανία: Διπλή προειδοποίηση στους υποψήφιους για την πρωθυπουργία για τα σχέδια δαπανών που εξαγγέλλουν

Μετά την προειδοποίηση του υπουργού Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, ότι τα σχέδια δαπανών που παρουσιάζουν στις προεκλογικές τους καμπάνιες οι δύο υποψήφιοι διάδοχοι για την πρωθυπουργική θέση, δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα ταμεία του κράτους, εάν η χώρα βρεθεί εκτός ΕΕ χωρίς συμφωνία, μία ακόμη επισήμανση έγινε από την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί τον κλάδο των βιομηχανικών κατασκευών, Make UK.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Οργανισμού, Σίμους Νέβιν, οι δύο υποψήφιοι, Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χαντ, ανταγωνίζονται στο πιο σκληρό Brexit με δεσμεύσεις για την περίπτωση της μη συμφωνίας που αποτελούν το «ζενίθ της ανευθυνότητας» με «μηδενική κατανόηση» για τις συνέπειες.

Όπως επισημαίνει, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που εξέδωσε το Ινστιτούτο Διαχείρισης Προμηθειών, η πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά το μήνα Μάιο δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό που συνδέεται με τις συνέπειες αποθήκευσης προϊόντων λόγω Brexit και τη διακοπή δραστηριότητας μερικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Κατά τα δεδομένα αυτά, η κατασκευαστική δραστηριότητα της χώρας έπεσε, μέσα σε μόλις ένα μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι και πλέον χρόνων (από το 50,3 τον Απρίλιο στο 47,2 το Μάιο), ενώ οι επιχειρήσεις κάνουν περικοπές τόσο στις καθημερινές δαπάνες όσο και στις δαπάνες κεφαλαίων, με αποτέλεσμα η μείωση της παραγωγής να αντανακλά στην αύξηση της αβεβαιότητας και στην επιδείνωση του παγκόσμιου εμπορίου. Σημείωσε, εξάλλου, ότι οι κατασκευαστικές εταιρίες της Βρετανίας αναφέρουν ότι τα αιτήματα εξαγωγών πέφτουν κάθε μήνα, καθώς οι διεθνείς πελάτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους για την εγχώρια αγορά.

Και ο υπουργός Οικονομικών, σε μήνυμά του στο twitter εξέφρασε αμφιβολία για τα σχέδια που παρουσιάζουν στις δημόσιες εμφανίσεις τους οι δύο υποψήφιοι, υποστηρίζοντας ότι το σενάριο της μη συμφωνίας θα δημιουργήσει τρύπα στα δημοσιονομικά, και θα αφαιρέσει τη δυνατότητα από τον επόμενο πρωθυπουργό να προβεί σε δαπάνες. «Η οικονομική δυνατότητα που δημιουργήσαμε σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι διαθέσιμη για τις επιπλέον δαπάνες, εάν αποχωρήσουμε με συμφωνία. Εάν όχι, θα χρειαστεί προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα που θα προκαλέσει στα δημοσιονομικά ένα Brexit χωρίς συμφωνία» έγραψε.

Η αναφορά του απευθύνεται τόσο στην σημερινή υπόσχεση του Χαντ να δρομολογήσει έξι δισεκατομμύρια λίρες σε επιπλέον κρατικές δαπάνες ως έκτακτη χρηματοδότηση για την αλιεία και την γεωργία, αλλά και για τις μικρές επιχειρήσεις, στην περίπτωση της μη συμφωνίας, όσο και στην δέσμευση του Τζόνσον το Σαββατοκύριακο, να χρησιμοποιήσει περίπου 25 δις από το «δημοσιονομικό απόθεμα» του υπουργείου Οικονομικών για να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες του.

(φώτο: Eurokinissi)