• Αρχική
  • Άρθρα
  • Βραζιλία: Το άλλοτε δεξί χέρι του Λούλα, καταδικάστηκε να εκτίσει 30 χρόνια κάθειρξη

Βραζιλία: Το άλλοτε δεξί χέρι του Λούλα, καταδικάστηκε να εκτίσει 30 χρόνια κάθειρξη

Βραζιλιάνικο εφετείο,

καταδίκασε την Πέμπτη τον Ζουζέ Ντιρσέου, άλλοτε υπουργό και ισχυρό άνδρα των κυβερνήσεων του προέδρου Λούλα, σε ποινή κάθειρξης 30 ετών και εννιά μηνών για διαφορά, διατάσσοντας ταυτόχρονα τη φυλάκισή του.

Το εφετείο στο Πόρτο Αλέγκρε (νότια) απέρριψε ομόφωνα την τελευταία προσφυγή που είχε υποβάλει η υπεράσπιση του Ντιρσέου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, παθητική διαφθορά και σύσταση και συμμορία, στο πλαίσιο της επιχείρησης ευρείας κλίμακας των δικαστικών για την εξάρθρωση του κυκλώματος διαφθοράς με επίκεντρο τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras.

Ο πρώην προσωπάρχης της προεδρίας επί Λούλα έχει προθεσμία μέχρι σήμερα στις 17:00 να παραδοθεί στην ομοσπονδιακή αστυνομία στην Μπραζίλια. Κατόπιν θα μεταχθεί στην Κουριτσίμπα (νότια), όπου θα εκτίσει την ποινή του.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο G1, η υπεράσπιση του Ντιρσέου, 72 ετών, ενημέρωσε τις αρχές ότι ο πολιτικός θα πάει πράγματι να παραδοθεί στο αρχηγείο της αστυνομίας.

Ιδρυτικό στέλεχος, μαζί με τον Λούλα, του Κόμματος Εργαζομένων (PT) τη δεκαετία του 1980, ο Ζουζέ Ντιρσέου συνελήφθη τον Αύγουστο του 2015 και καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό τον Μάιο του 2016 να εκτίσει 32 χρόνια κάθειρξη.

Τον Μάιο του 2017, διατάχθηκε να αποφυλακιστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας. Όσο περίμενε να εκδικαστεί η έφεσή του, φορούσε ηλεκτρονικό βραχιόλι για την παρακολούθησή του 24 ώρες το 24ωρο από τις αρχές.

Ο παλιός του κομματικός σύντροφος, ο πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, 72 ετών, είναι επίσης φυλακισμένος για διαφθορά, αφού στις αρχές Απριλίου, άρχισε να εκτίει στην Κουριτσίμπα την ποινή 12 ετών και ενός μήνα που του επιβλήθηκε παρότι βροντοφώναζε ότι είναι αθώος, ότι η δίκη του ήταν πολιτική και ότι ο στόχος της ήταν να του στερηθεί η δυνατότητα να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία της Βραζιλίας τον Οκτώβριο.