• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Βράζει» η Τουρκία: Στην απομόνωση ο Ερντογάν την ώρα που η τουρκική οικονομία διαλύεται λόγω πανδημίας

«Βράζει» η Τουρκία: Στην απομόνωση ο Ερντογάν την ώρα που η τουρκική οικονομία διαλύεται λόγω πανδημίας

Φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι φήμες για αυτοπεριορισμό του Τούρκου προέδρου πολύ μακριά από την Άγκυρα.

Κάθε μέρα που κυλάει η Τουρκία βυθίζεται όλο και περισσότερο στην διττή κρίση που πλήττει τον πλανήτη:

.

  • Τον κορωνοϊό
  • Τις άμεσες οικονομικές συνέπειες της πανδημίας

.

Η καθυστερημένη αντίδραση με προσωπική απόφαση Ερντογάν της λήψης οποιονδήποτε περιοριστικών μέτρων κατά τον προηγούμενο μήνα οδήγησε την γειτονική χώρα στο κατώφλι χωρών όπως είναι το Ιράν και η Ιταλία, ερχόμενη αντιμέτωπη με μία σοβαρή υγειονομική κρίση.

Σταθερή αντίληψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι να συνεχίσουν να «κυλούν οι τροχοί της οικονομίας», παρά την τεράστια διασπορά του κορωνοϊού στην τουρκική επικράτεια.

Τα διάφορα…ημίμετρα που λαμβάνει εκ των υστέρων η Άγκυρα μοιάζουν με «σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων» με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος πρωτίστως ο «σουλτάνος».

Τη λαϊκή δυσαρέσκεια στην Τουρκία φουντώνει ακόμη περισσότερο η είδηση πως ο Ερντογάν έχει καταφύγει εδώ και μέρες σε ένα παλιό αρχοντικό στην Κωνσταντινούπολη.

Δημοσιογράφοι στην γειτονική χώρα αποκαλύπτουν πως ο «σουλτάνος» έχει αποσυρθεί όντας σε ένα καθεστώς ιδιότυπης «καραντίνας».

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, το “καμπανάκι” για την οικονομία της Τουρκίας χτυπούν οικονομολόγοι τουρκική καταγωγής.

Ένας εξ αυτών είναι ο οικονομολόγο και συγγραφέα, Μουσταφά Σονμέζ, ο οποίος μιλώντας στην γερμανική DW έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εύθραυστη τουρκική οικονομία:

«Η κυβέρνηση εξάντλησε τους πόρους του κρατικού ταμείου το 2019 και δεν έχει πλέον άλλους πόρους».

Θυμίζουμε πως ήδη από τα μέσα Μαρτίου ο Ερντογάν, αν και δεν έλαβε υγειονομικού τύπου μέτρα, εντούτοις φάνηκε αρκετά γεναιόδωρος μοιράζοντας πολλά δισεκατομμύρια δολάρια ως μία μορφή στήριξης στην τουρκική οικονομία.

Σήμερα, μερικά βδομάδες μετά, οικονομολόγοι όπως ο Σονμέζ υποστηρίζουν πως αυτό το «μαξιλαράκι» που είχε ο «σουλτάνος» στην οικονομία εξαντλήθηκε.

Την ακριβή συνέχεια σε αυτήν την πολύπλευρη κρίση με τον απρόβλεπτο παράγοντα που λέγεται «Τουρκία» δεν την γνωρίζει κανείς.

(φωτο: video screenshot)