• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Βόμβα» ΟΗΕ για τον φόνο του Σουλεϊμανί: «Οι ΗΠΑ παραβίασαν το Διεθνές Δίκαιο»!

«Βόμβα» ΟΗΕ για τον φόνο του Σουλεϊμανί: «Οι ΗΠΑ παραβίασαν το Διεθνές Δίκαιο»!

IRAN
Η Ειδική Εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών, Agnes Callamard, θεωρεί ότι η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Συγκεκριμένα, η Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις αναφέρει σε έκθεσή της που είδε το φως της δημοσιότητας την Δευτέρα 6/7/2020 ότι η στόχευση του Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ παραβίασε τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Ο στρατηγός Σουλεϊμανί ήταν υπεύθυνος για την στρατηγική του Ιράν και τις στρατιωτικές ενέργειες στη Συρία και το Ιράκ. Ωστόσο, ελλείψει πραγματικής επικείμενης απειλής για τη ζωή, η αλληλουχία των δράσεων των ΗΠΑ ήταν παράνομη », αναφέρει η Callamard.

Η έκθεση της Εισηγήτριας του ΟΗΕ ζητά υπευθυνότητα από όσους πραγματοποιούν σκόπιμες δολοφονίες με τη χρήση μαχητικών drones και πιο οργανωμένη χρήση όπλων.

«Ο κόσμος βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή και ένα πιθανό σημείο καμπής όσον αφορά τη χρήση drone. Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν παίζει το ρόλο του … και η διεθνής κοινότητα, εθελοντικά ή απρόθυμα, σιωπά σε μεγάλο βαθμό», προσθέτει η Callamard.

Την Πέμπτη, η Callamard πρόκειται να παρουσιάσει την έκθεσή της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο θα δώσει στα κράτη μέλη της την ευκαιρία να συζητήσουν ενέργειες εναντίον των ΗΠΑ, οι οποίες δεν είναι μέλη του συμβουλίου, καθώς αποχώρησαν από αυτό πριν από δύο χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιράν επιδιώκει να ασκήσει δίωξη εναντίον του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και αρκετών άλλων για τις δολοφονίες του Σουλεϊμανί και του αναπληρωτή ηγέτη των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης (Χασντ Αλ Σαχάμπι) Αμπού Μαχντί Αλ Μοχάντι.

(Με πληροφορίες από onalert – φωτο:screenshot)