• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τύμπανα «ΠΟΛΕΜΟΥ»:Παγκόσμια ανησυχία μετά τις τελευταίες εξελίξεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Τύμπανα «ΠΟΛΕΜΟΥ»:Παγκόσμια ανησυχία μετά τις τελευταίες εξελίξεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας

Την ώρα που ο «εμπορικός» πόλεμος και η οικονομική αντιπαράθεση των δυο χωρών μαίνεται, οι κινήσεις του Πεκίνου στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό ρίχνουν «λάδι» στη φωτιά!

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, δήλωσε πως οι Κινέζοι προκαλούν αποσταθεροποίηση και δεν απέκλεισε νέες κυρώσεις από την Ουάσινγκτον.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η Κίνα πριν λίγες ώρες έκανε το εξής: Υποτίμησε σε ιστορικό χαμηλό, το νόμισμά της, το γιουάν, με αποτέλεσμα να επέλθει αλυσιδωτή πτώση σε όλα τα χρηματιστήρια παγκόσμια, ακόμη και της Ελλάδας. Η Ουάσινγκτον από τη μεριά της μίλησε για εσκεμμένη ενέργεια εκ μέρους του Πεκίνου.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, «υπό τις διαταγές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, η Ουάσινγκτον σκοπεύει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του «αθέμιτου ανταγωνισμού» από πλευράς Πεκίνου με στόχο η Κίνα να αποκτήσει «πλεονέκτημα».

Η υποτίμηση αυτή του κινεζικού νομίσματος, ενίσχυσε τις ανησυχίες για γενίκευση του εμπορικού πολέμου, αλλά και κυρίως για την επέκτασή του στο νομισματικό πεδίο, πράγμα που προκάλεσε ξεπούλημα μετοχών παγκοσμίως.

Μετά την ανακοίνωση Τραμπ για νέους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, όπως διαβάζουμε στο protothema, κατά το κλείσιμο της Γουόλ Στριτ, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 2,9%, χάνοντας 767,27 μονάδες, για να κλείσει στις 25.717,74 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 7.726,04 μονάδες, μειωμένος κατά 278,03 μονάδες ή -3,47%.

Ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 2.844,74 μονάδες, χάνοντας 87,31 μονάδες ή -2,98%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 2,31% στις 369,43 μονάδες, ύστερα από απώλειες κατά 2,5% την Παρασκευή, τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή του μέχρι στιγμής το 2019.

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, έκλεισε με πτώση 2,47%, στις 7.223,85 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά και πλέον εβδομάδων.

O δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε με πτώση 1,80%, στις 11.658,51 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτκης CAC 40 έκλεισε με απώλειες 2,19%, στις 5.241,55 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με πτώση 1,30%, στις 20.773,30 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη, ο δείκτης IBEX 35 έκλεισε με απώλειες 1,35% στις 8.777,20 μονάδες. Πτώση 3,83% για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Μπορεί βέβαια να έπεσαν οι τιμές των μετοχών στα χρηματιστήρια, ανέβηκαν ωστόσο οι τιμές των ομολόγων και του χρυσού, όπου και στράφηκαν οι επενδυτές αναζητώντας «καταφύγιο».

ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται σε διαρκή συνομιλίες χωρίς όμως μέχρι αυτή την ώρα να έχουν συμφωνήσει για παύση «πυρών».

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •