Τσαβούσογλου: Ξεκινάμε γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο το φθινόπωρο

Η Τουρκία είναι πιθανό να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αυτό το φθινόπωρο, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς η Άγκυρα απέκτησε δική της πλατφόρμα.

 

Μιλώντας, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του του ψευδοκράτους των κατεχομένων στην Κύπρο, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η «τουρκική δημοκρατία της βορείου Κύπρου», έχει χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα την οποία η Τουρκία θα προστατέψει».

«Η Τουρκία έχει μια ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε τονίζοντας πως παλαιότερα η Άγκυρα απέτρεψε την έναρξη γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Τώρα έχουμε μια πλατφόρμα και μπορούμε να αρχίσουμε τις γεωτρήσεις» είπε επίσης ο Τσαβούσογλου επισημαίνοντας πως η Άγκυρα έχει συζητήσει με πετρελαϊκές εταιρείες και με την εγγυήτρια Ελλάδα.

Σχετικά με τη συζήτηση που φέρεται να υπήρξε ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, καλά πληροφορημένες πηγές που ρωτήθηκαν από το news.gr, δήλωσαν άγνοια ως προς το αν έγινε όντως τέτοια συνάντηση ωστόσο τόνισαν πως: «Αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Αυτοί λένε αυτά που έχουν να πουν και εμείς επιμένουμε ως προς την διεθνή νομιμότητα».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε μάλιστα πως θα συναντηθεί και με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά στη Σμύρνη όπου θα συζητήσουν το Κυπριακό.

Δήλωσε ακόμα πως αν η Ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίσει να κάνει μονομερής ενέργειες η Τουρκία θα αρχίσει τις γεωτρήσεις.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu