• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τρομερή αλλαγή- Η ενέργεια που πρέπει να μας παραδειγματίσει (ΒΙΝΤΕΟ)

Τρομερή αλλαγή- Η ενέργεια που πρέπει να μας παραδειγματίσει (ΒΙΝΤΕΟ)

Η αντινεοταξική Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, προχώρησε σε μια ακόμη σπουδαία αλλαγή!

Νεο νομοσχέδιο, φέρνει μεγάλες αλλαγές στο χώρο των ΜΜΕ της χώρας. Μια από τις σημαντικότερες εξ αυτών, επιβάλει έναν αυστηρό περιορισμό, σύμφωνα με τον οποίο η δημόσια τηλεόραση της Ουγγαρίας και τα δυο τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, θα μπορούν μόνο στο 35% του συνολικού τους προγράμματος να προβάλλουν ειδήσεις που σκοπό έχουν να εντυπωσιάσουν, να σοκάρουν και που εν γένει παρουσιάζονται με χρήση γραφικών,μουσικής και ειδικών εφέ.

Το ίδιο νομοσχέδιο, περιορίζει τον χρόνο μετάδοσης ειδήσεων σε 45 λεπτά όπως μεταφέρει το Euronews.

Σκεφτείτε στο σημείο αυτό τα Ελληνικά (και όχι μόνο) δελτία ειδήσεων. Οι ειδήσεις που παρουσιάζονται στοχεύουν κυρίως στο να σοκάρουν και να παρουσιάζονται με ειδική μουσική και εφέ, ιδίως όσες αφορούν κάποιο έγκλημα όπως μια δολοφονία, μια συμπλοκή κτλ, με αποτέλεσμα η ουσία της είδησης να περνάει σε δεύτερη μοίρα αφού τα σκήπτρα έχουν τα διάφορα εφέ που θα περάσουν φόβο και άγχος στους ανθρώπους που παρακολουθούν το δελτίο.

Αυτό ακριβώς θέλει να περιορίσει η Ουγγαρία με το εν λόγω νομοσχέδιο. Πλην τούτου, η κυβέρνηση Όρμπαν καταργεί διάταξη που απαγόρευε ένας επιχειρηματίας να είναι ιδιοκτήτης παραπάνω του ενός ραδιοσταθμού.

Όπως ήταν λογικό, οι αποφάσεις αυτές προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις. Ο αναλυτής Ντάνιελ Τζάλαϋ υποστηρίζει πως πρόκειται για φαινόμενο συγκεντρωτισμού:

«Στο παρελθόν υπήρχαν πολλοί ραδιοσταθμοί που ανήκαν σε εταιρείες βιτρίνες και από πίσω βρισκόταν κάποιος ολιγάρχης. Πλέον μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Διαυρώνεται ο πλουραλισμός και αυξάνεται η πολιτική επιρροή μιας πλευράς.»

«Δεν υπάρχουν δικαιολογημένα κίνητρα πίσω από την απόφαση, λέει ο δικηγόρος Γκάμπορ Πολιάκ. Η πρόθεση είναι ξεκάθαρη: το κοινό να έχει πρόσβαση σε λιγότερες ειδήσεις και μάλιστα στα ενημερωτικά προγράμματα θα εντάσσονται περισσότερες ειδήσεις εντυπωσιασμού ή που θα αφορούν εγκλήματα. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θέλει οι πολίτες να βλέπουν λιγότερες ειδήσεις ώστε να έχουν λιγότερη γνώση του τι γίνεται στον κόσμο».

Ενώ προσθέτει, πως «πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει νομοθεσία που να περιορίζει τον χρόνο μετάδοσης ειδήσεων και χαρακτηρίζει τη νομοθεσία άμεση παρέμβαση στην ελευθερία του τύπου».

Τα ΜΜΕ, πρέπει να παρουσιάζουν την ουσία της είδησης και όχι να την κρύβουν πίσω από εφέ και φανφάρες.

Τα μεγάλα κανάλια, συμμορφώθηκαν άμεσα κάνοντας τις σχετικές τροποποιήσεις. Το ιδιωτικό Tv2, ιδιοκτησίας εισηγμένης γερμανικής εταιρείας, που είχε δελτία ειδήσεων 60 λεπτών τα περιόρισε σε 25 λεπτά ενώ ενέταξε στο πρόγραμμά του ημίωρο ενημερωτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει μόνο τους τίτλους των ειδήσεων. Ανάλογη τροποποίηση έκανε και το ουγγρικό RTL.

Αυτό προφανώς δεν αρέσει σε κάποιους, ωστόσο ο Όρμπαν φαίνεται αποφασισμένος να εφαρμόσει και αυτό το μέτρο.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •