Τρίωρη συνάντηση Αναστασιάδη με την απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ

Η συνάντηση της Τζέιν Λουτρ, απεσταλμένης του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, κράτησε τρεις ώρες. Στη συνάντηση, στην οποία ήταν παρών ο

Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, η κ. Λουτ προσήλθε χωρίς την ειδική αντιπρόσωπο του γγ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, αλλά μόνο με έναν συνεργάτη της. Μετά τη συνάντηση δεν έκανε δηλώσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Λουτ είχε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, στο οποίο υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα που άπτονται της ουσίας των διαπραγματεύσεων, ενώ στόχος της είναι να δει κατά πόσο υπάρχει και η επιθυμία αλλά και οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το απόγευμα η κ. Λουτ θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Αύριο θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη και αργότερα θα επισκεφθεί Άγκυρα, Αθήνα, Λονδίνο και Βρυξέλλες. Με την ολοκλήρωση των επαφών θα συντάξει έκθεσή της προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Χθες η Άγκυρα, μια μέρα πριν από τις συναντήσεις Λουτ στη Λευκωσία, εξέδωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», παράνομη ΝΟΤΑΜ 0760/18 για ναυτικές ασκήσεις σε θαλάσσια έκταση 6.000 ν. μιλίων (19.000 τ. χλμ.) δυτικά και νοτιοδυτικά της Κύπρου, για αύριο και μεθαύριο, Τετάρτη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ασκήσεις του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού θα γίνουν σε θαλάσσια έκταση, που βρίσκεται εξ ολοκλήρου «εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας», και που φτάνει μέχρι και 20 ν. μίλια από τον Ακάμα, ενώ καλύπτει μεγάλη έκταση των τεμαχίων 5 και 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ενήμερη και παρακολουθεί την κατάσταση.

Απόψε ο Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθεί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έρχεται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Ο κ. Τσαβούσογλου θα έχει συναντήσεις και με τους αρχηγούς των τουρκοκυπριακών κομμάτων.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu