• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τραμπ: «Αυτό είναι το νέο πλήγμα του βαθέος κράτους» – Όλα θα κριθούν στις 3 Νοεμβρίου

Τραμπ: «Αυτό είναι το νέο πλήγμα του βαθέος κράτους» – Όλα θα κριθούν στις 3 Νοεμβρίου

Amerikanikes ekloges
Χτύπησαν ήδη μία φορά με το «χαρτί» της πανδημίας τον Τραμπ και ετοιμάζονται ξανά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε σήμερα ότι το «βαθύ κράτος» της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εργάζεται με σκοπό να καθυστερήσει τις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια της Covid-19 μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έγραψε ότι το βαθύ κράτος ή «κάποιος» στην FDA δυσκολεύει τις φαρμακευτικές εταιρείες να στρατολογήσουν εθελοντές για τις κλινικές δοκιμές των εμβολίων και των θεραπειών για τον νέο κορονοϊό.

Την Πέμπτη, το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει τη δήλωση ενός κορυφαίου στελέχους της FDA, του Πίτερ Μαρκς, που είπε ότι θα υπέβαλε την παραίτησή του αν η κυβέρνηση Τραμπ ενέκρινε ένα εμβόλιο προτού να αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

«Προφανώς, ελπίζουν να καθυστερήσουν την απάντηση (στην πανδημία) μέχρι μετά την 3η Νοεμβρίου. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ταχύτητα και να σώσουμε ζωές», έγραψε ο Τραμπ σε αυτήν την ανάρτηση αναφερόμενος στον Επίτροπο της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, Στίβεν Χαν.

Επιστήμονες, υγειονομικοί υπεύθυνοι και πολιτικοί ανησυχούν ότι η κυβέρνηση θα πιέσει την FDA ώστε να εγκρίνει ένα εμβόλιο πριν από τις εκλογές, ακόμη και αν τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές δεν στηρίζουν την ευρεία χρήση του.

Είναι ηλίου φαεινότερον πως μετά την περαιτέρω καταστροφή της ήδη διαλυμένης αμερικανικής οικονομίας από το lockdown των περασμένων μηνών, ο επικεφαλής της Εθνικής Δεξιάς στις ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, «επενδύει» στην προσφορά θεραπείας για τον κορωνοϊό ακόμη κι αν αυτή έχει τη μορφή ενός εμβολίου με την «αμερικανική σφραγίδα».

Παρά την ολοένα και αυξανόμενη δυσπιστία που επικρατεί για την επικινδυνότητα του νέου κορωνοϊού, η «περιπέτεια της πανδημίας» έχει κάνει «ζημιά» στο προφίλ του Αμερικανού προέδρου, δίνοντας την ευκαιρία στους αριστερούς του αντιπάλους να ελπίζουν σε επιστροφή τους στο «τιμόνι» των ΗΠΑ.

Οι επόμενοι τρεις μήνες θα κρίνουν πολλά για την πορεία ολόκληρου του πλανήτη.

(φωτο:screenshot)