με τη σημαντική προσωπικότητα της τουρκικής αντιπολίτευσης να κινδυνεύει με έκπτωση από το αξίωμά του και αποκλεισμό από την πολιτική ζωή για τέσσερα χρόνια αν καταδικαστεί, επτά μήνες πριν από τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.
Η προηγούμενη ακροαματική διαδικασία την 21η Σεπτεμβρίου, από την οποία απουσίαζε ο Ιμάμογλου ενώ είχε απαγορευθεί η είσοδος στον Τύπο, διεκόπη πολύ γρήγορα.
Ο 52χρονος Ιμάμογλου, που κατάφερε στις δημοτικές εκλογές να αρπάξει από τα χέρια του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) τον πολιτικά πολύτιμο δήμο της τουρκικής μεγαλούπολης σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, είναι πιθανόν ο καλύτερος υποψήφιος της αντιπολίτευσης για να διεκδικήσει τον προσεχή Ιούνιο την προεδρία της χώρας από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ιμάμογλου, μέλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για “προσβολή” μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου.
Τον Μάρτιο του 2019, η οριακή του εκλογική νίκη του στις δημοτικές εκλογές ακυρώθηκε από την τουρκική ηγεσία που δεν μπορούσε να αποδεχθεί την απώλεια της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης. Τρεις μήνες αργότερα, ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατήγαγε ευρεία νίκη στην επαναληπτική ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών. Λίγους μήνες μετά την εκλογική νίκη, ο Ιμάμογλου δήλωσε ότι εκείνοι που ακύρωσαν την εκλογή του ήταν “ηλίθιοι” – επαναλαμβάνοντας την έκφραση που λίγες ώρες πριν είχε χρησιμοποιήσει εναντίον του ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Ο δικηγόρος του Κεμάλ Πολάτ κατήγγειλε την “πολιτική δίκη”, υπενθυμίζοντας ότι οποιαδήποτε καταδίκη του Ιμάμογλου σε περισσότερο από ένα χρόνο φυλάκιση –“ακόμη και σε έναν χρόνο και μια ημέρα”– θα σημάνει αυτομάτως πως εξαιρείται από την πολιτική ζωή για τέσσερα χρόνια.
Η σημερινή δίκη διεξάγεται μία εβδομάδα αφού απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του προέδρου του CHP και πιθανού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”. Βάσει τη νέας νομοθεσίας περί παραπληροφόρησης, ο Κιλιτσντάρογλου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση και κατά συνέπεια να μη μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του CHP, το καθεστώς με αυτό τον ελιγμό προσπαθεί “να απαγορεύσει στον δήμαρχό μας οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα”.
“Όμως σας το λέω ξεκάθαρα: ο Ιμάμογλου είναι μεγάλη μπουκιά που θα σας κολλήσει στον λαιμό. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να καταπιεί τον Ιμάμογλου”, δεσμεύθηκε ο Κιλιτσντάρογλου.
(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τραγωδία στον ΗΣΑΠ: Νεκρός ανασύρθηκε ο άνδρας που έπεσε στις ράγες στα Κάτω Πατήσια
- Θεσσαλονίκη: Καλάντα από … ρομπότ στην παιδοχειρουργική κλινική του Γ. Γεννηματάς
- Παραμονή Χριστουγέννων με «Νύχτα των Ευχών» στην πλατεία Κοτζιά
- Εκεί στα κράτη του Βορρά κινδυνεύει να συμβεί κάτι πολύ άσχημο
- Σοκ στην Ιταλία: Μέλη συμμορίας ανάγκασαν 15χρονο να γδυθεί και να κάνει ανάληψη από ΑΤΜ
- Υπόθεση Πελικό και στη Βρετανία: 49χρονος νάρκωνε και βίαζε επί χρόνια τη σύζυγό του, μαζί με πέντε συνεργούς
- Το μήνυμα του Νετανιάχου μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ
- Σε λειτουργία από την Τρίτη η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ
- Πέθανε ο Chris Rea σε ηλικία 74 ετών – Ήταν ο τραγουδιστής του «Driving Home for Christmas» (upd)
- Κ. Μητσοτάκης: Τι δήλωσε μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ









