• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τουρκία προς HΠΑ: Είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας η αγορά των S-400 – Τι φοβούνται οι γείτονες; (ΒΙΝΤΕΟ)

Τουρκία προς HΠΑ: Είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας η αγορά των S-400 – Τι φοβούνται οι γείτονες; (ΒΙΝΤΕΟ)

Απάντηση στο μήνυμα των ΗΠΑ, σχετικά με την αγορά των S-400 έδωσε η Τουρκία πριν μερικές ώρες.


Το βασικό ζήτημα στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις δεν είναι το ρωσικό αντι-πυραυλικό σύστημα S-400, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, τονίζοντας παράλληλα ότι «η προμήθεια των S-400 αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας» για τη χώρα του.

«Δεν είναι οι S-400 το θέμα. Το θέμα είναι ότι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία, πρέπει να λάβει μέτρα ενάντια στις απειλές που δέχεται. Ζητήθηκε βοήθεια από τους συμμάχους στο θέμα αυτό, αλλά όταν δεν δόθηκε σημασία, τότε η Τουρκία κυρίαρχο κράτος κοίταξε για λύση.

Το θέμα που θα έπρεπε να συζητείται η υποστήριξη που παρέχει ένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ στέλνοντας όπλα σε εκείνους που απειλούν την εθνική ασφάλεια ενός άλλου συμμάχου στο ΝΑΤΟ. Αυτό θα έπρεπε κυρίως να συζητείται. Αλλά προκειμένου να το αποφύγουν, φέρνουν στην ημερήσια διάταξη άλλα θέματα.

Χρησιμοποιώντας την εικόνα της Ρωσίας στη Δύση, κάνουν προπαγάνδα εναντίον της Τουρκίας», ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ επικρίνοντας τις ΗΠΑ για την παροχή βοήθειας που παρέχουν στους Κούρδους της Συρίας, ενώ θα έπρεπε να στηρίζουν τη σύμμαχό τους, Τουρκία», υποστήριξε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους στην έδρα του AKP στην Άγκυρα.

«Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να μετατρέψουν τον ανταγωνισμό τους στην αγορά όπλων σε ζήτημα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί με αφορμή την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τους S-400, που δεν είναι συμβατοί με τα ΝΑΤΟϊκά συστήματα.

Η Ουάσινγκτον φοβάται επίσης ότι η αγορά των S-400 θα μπορούσε να υπονομεύσει την ασφάλεια των “αόρατων” μαχητικών F-35. Η Τουρκία συμμετέχει στην παραγωγή των αεροσκαφών αυτών.

Νωρίτερα, με καθαρό μήνυμα προς την Άγκυρα ο προτεινόμενος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ξεκαθάρισε πως η Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τις προειδοποιήσεις που έχει διατυπώσει για το θέμα της απόκτησης του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

«Πηγαίνω στην Άγκυρα σε μια περίπλοκη και δύσκολη στιγμή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως υπενθύμισε, ορισμένες από τις ενδεχόμενες συνέπειες περιλαμβάνουν την ακύρωση της μεταφοράς και την απομάκρυνση από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35, αλλά και ακόμα γενικότερες κυρώσεις στο πλαίσιο του Νόμου Περί Αντιμετώπισης των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

Κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στην επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας για την έγκριση του διορισμού του, ο κ. Σάτερφιλντ επανέλαβε αυτολεξεί τη θέση που είχε διατυπώσει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς στο πλαίσιο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον.

«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει: θέλει να παραμείνει ένας κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης κάνοντας απερίσκεπτες επιλογές που υπονομεύουν τη συμμαχία μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο προτεινόμενος πρεσβευτής δεσμεύτηκε ότι από τη νέα του θέση θα ασκήσει πίεση στην Τουρκία για να κάνει «την σωστή στρατηγική επιλογή», ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δέσμευση του ότι θα εργαστεί για την απελευθέρωση όλων των Αμερικανών πολιτών που εξακολουθούν να κρατούνται στην Τουρκία.

Τέλος, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ιδιαίτερα προβληματισμένες για την «κατάσταση της τουρκικής Δημοκρατίας», ενώ για τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεχτικά την εξέλιξη της διαδικασίας.

(φώτο: Eurokinissi)