• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τουρκία και Ιράκ δηλώνουν ότι θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους εναντίον της τρομοκρατίας

Τουρκία και Ιράκ δηλώνουν ότι θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους εναντίον της τρομοκρατίας

Η Τουρκία και το Ιράκ επέμειναν σήμερα στη βούλησή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, στη διάρκεια επίσκεψης του ιρακινού προέδρου στην Άγκυρα.

“Έχουμε συνείδηση της σημασίας που έχει η συνεργασία μας για να έχουμε επιτυχία στον αγώνα μας εναντίον της τρομοκρατίας”, δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Αν θέλει ο Θεός, θα εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σ’ αυτόν τον τομέα”, συνέχισε και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και στο γκιουλενιστικό κίνημα που κατηγορείται από την Άγκυρα ότι υποκίνησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

“Το Ιράκ επιθυμεί πραγματική συνεργασία και στρατηγική σύμπραξη με την Τουρκία”, δήλωσε ο ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ, εκτιμώντας πως αυτό θα ωφελούσε “όχι μόνο τις δύο χώρες, αλλά το σύνολο της περιοχής”.

Το PKK, το οποίο διεξάγει από το 1984 ένοπλο αγώνα στην Τουρκία, διαθέτει βάσεις στο βόρειο Ιράκ, οι οποίες γίνονται τακτικά στόχοι των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων.

Ο τουρκικός στρατός υποστήριξε σήμερα ότι χθες κατέστρεψε στις περιοχές Ζαπ, Μετίνα και Αβασίν-Μπασιάν καταφύγια και αποθήκες πυρομαχικών που ανήκαν στο PKK.

Στα μέσα Δεκεμβρίου τα πλήγματα αυτά είχαν προκαλέσει αναταραχή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών: οι ιρακινές αρχές κάλεσαν τον τούρκο πρεσβευτή στη Βαγδάτη για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των “επανειλημμένων” τουρκικών βομβαρδισμών στο ιρακινό έδαφος και να καταγγείλουν την “παραβίαση της κυριαρχίας” του Ιράκ.

Η Άγκυρα από την πλευρά της είχε καλέσει τη Βαγδάτη να συνεργαστεί στον αγώνα εναντίον του PKK, επικαλούμενη σε αντίθετη περίπτωση το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα για να επέμβει στο Ιράκ.