Τουρκία: Επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων

Έπειτα από τις 28 επιθέσεις με γροθιές, κλωτσιές ή χτυπήματα με ρόπαλο του μπέιζμπολ, που υπέστη στη διάρκεια της καριέρας του, ο τούρκος δημοσιογράφος Χακάν Ντενιζλί πίστευε πως είχε δει τα χειρότερα. Μετά ήρθε η 29η.

Μια ημέρα του Μαΐου, ένοπλοι τον πυροβόλησαν με πιστόλι την ώρα που πήγαινε τον 4χρονο εγγονό του στον παιδικό σταθμό.

«Μπήκα στο αυτοκίνητο, το παράθυρο ήταν κατεβασμένο. Ήρθαν, με πυροβόλησαν στη γάμπα και ξανάφυγαν», αφηγείται ψυχρά ο δημοσιογράφος, ιδρυτής της εφημερίδας Egemen στα Άδανα, στη νότια Τουρκία.

Κάθε άλλο παρά μεμονωμένο περιστατικό, η επίθεση εναντίον του Ντενιζλί εντάσσεται στην αύξηση της άσκησης σωματικής βίας εναντίον των δημοσιογράφων στην Τουρκία, με έξι επιθέσεις σε ισάριθμες εβδομάδες την περασμένη άνοιξη.

Πολλοί επικρίνουν τους πολιτικούς, που καταφέρονται τακτικά και ονομαστικά εναντίον των δημοσιογράφων.

«Κάτσε στη θέση σου, αν δεν ξέρεις τη θέση σου, αυτός ο λαός θα σου τη μάθει», είπε οργισμένος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού ένας παρουσιαστής του καναλιού Fox Haber τον ερώτησε τον Δεκέμβριο αν ο κόσμος θα διαδηλώσει κατά της αύξησης του κόστου ζωής.

Η κατάσταση αυτή επιβαρύνει το ήδη βαρύ κλίμα για τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, μια χώρα που βρίσκεται στην 157η θέση της κατάταξης βάσει της ελευθερίας του Τύπου που ανακοίνώνουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, οι βιαιότητες εναντίον των μέσων ενημέρωσης συνήθως δεν τιμωρούνται ούτε καταδικάζονται. Έτσι ένα αίτημα να διενεργηθεί κοινοβουλευτική έρευνα για τις επιθέσεις των τελευταίων εβδομάδων απορρίφθηκε από το κυβερνών κόμμα και από το κόμμα MHP, τους εθνικιστές συμμάχους του.