• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Τον τρόπο που θα μπορέσουν να διαλύσουν την Ελλάδα «δίνει» η Ισπανία – Η τελευταία ευκαιρία των Ελλήνων ψηφοφόρων (ΒΙΝΤΕΟ)

Τον τρόπο που θα μπορέσουν να διαλύσουν την Ελλάδα «δίνει» η Ισπανία – Η τελευταία ευκαιρία των Ελλήνων ψηφοφόρων (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι μελλοντικοί κίνδυνοι σε Μακεδονία, Θράκη και όχι μόνο...

Οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ να αναδείχθηκαν χθες Κυριακή της Ανάστασης, για τους ορθόδοξους χριστιανούς, νικητές των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία, των τρίτων γενικών εκλογών σε μόλις τέσσερα χρόνια, λόγω της αδυναμίας σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης, τον οποίο εμποδίζει το σύστημα της απλής αναλογικής.

του Κίμωνα Χαραλάμπους

 Ως εκ τούτου, δεν εξασφάλισαν την πλειοψηφία των εδρών, ούτε τώρα, σε ένα κοινοβούλιο, όπου η πολιτική ισχύς φαντάζει κατακερματισμένη και η Ισπανία πλέον «βυθίζεται» στην πολιτική αβεβαιότητα και τον κατακερματισμό, σε μία κατάσταση, την οποία έχει μεγάλες πιθανότητες να αντιμετωπίσει και η Ελλάδα.

Το ισπανικό κοινοβούλιο (κάτω βουλή) έχει 350 έδρες. Οι εκλογές διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση στις ερχόμενες εκλογές.

Με καταμετρημένο το 99,98% των ψήφων καταμετρημένο, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 28,68% των ψήφων και εξασφαλίζει μόλις 123 από τις 350 έδρες της Βουλής (πολύ πιο κάτω από τις μισές έδρες της Βουλής.

Τι σημαίνει αυτό;

Πως οι έδρες του πρώτου κόμματος δεν είναι αρκετές για να τερματιστεί η αβεβαιότητα στην ισπανική πολιτική σκηνή.

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ: Παρόμοιες καταστάσεις θα ζήσουμε σε περίπτωση που στην Ελλάδα διεξαχθούν εκλογές με την απλή αναλογική. Το πρώτο κόμμα θα χάσει το μπόνους των 50 εδρών και ο σχηματισμός ισχυρής και σταθερής κυβέρνηση θα είναι απίθανος.

Πως θα συμβεί αυτό;

Αν στις ερχόμενες εκλογές, το πρώτο κόμμα (βάσει των δημοσκοπήσεων θα είναι η Νέα Δημοκρατία) δεν σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδυναμίας ή συνεργασίας με κάποιο άλλο κόμμα, τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο έχει προκαλέσει στην Ισπανία πολιτική αβεβαιότητα.

Ποιοί βρίσκουν ευκαιρία να αξιοποιήσουν την πολιτική αστάθεια στην Ισπανία;

Οι αυτονομιστές. Το πρώτο κόμμα στην Ισπανία, δηλαδή οι σοσιαλιστές, προσπαθούν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη διαφόρων περιφερειακών κομμάτων, όπως το PNV (Βάσκοι εθνικιστές, 6 έδρες) και οι Καταλανοί.

Τα κόμματα αυτά κέρδισαν έδαφος και θα καταλάβουν 22 έδρες (15 η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας [ERC], πιο μετριοπαθής, 7 η παράταξη «Μαζί για την Καταλονία» του πρώην προέδρου της επαρχίας Κάρλος Πουτζντεμόν).

Η στήριξή τους είναι απαραίτητη στον Σάντσεθ για να φθάσει το όριο των 176 εδρών στο κοινοβούλιο.

Ο άλλος δρόμος είναι ο σχηματισμός μίας κυβέρνησης μειοψηφίας με ανοχή των Καταλανών, ώστε να μην ενταχθούν στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η τύχη των Ισπανών θα εξαρτάται από τις «ορέξεις» των αυτονομιστικών κομμάτων, τα οποία φυσικά θα θέσουν υπό ομηρία την συνοχή ολόκληρης της χώρας, ζητώντας αυτονομιστικά ανταλλάγματα για να στηρίξουν την κυβερνητική συνοχή.

Με μία λέξη: ΜΠΑΧΑΛΟ!

Τι συνέβη με το κεντροδεξιό κόμμα, το οποίο είχε την τελευταία ισχυρή κυβέρνηση στην Ισπανία;

Το συντηρητικό κόμμα (PP) υπέστη μια από τις χειρότερες εκλογικές του ήττες με τον νεαρό Πάμπλο Κασάδο (38 ετών) στα ηνία.

Παρά το γεγονός πως ο νεαρός ηγέτης έκανε στροφή στα δεξιά, είδε μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης του PP να διαρρέει στο Βοξ, ένα μικρό ακροδεξιό κόμμα, το οποίο συγκέντρωσε το 10,26% των ψήφων, από 0,2% το 2016 και καταλαμβάνει 24 έδρες.

Η πορεία, βάσει ποσοστών πριν και μετά, θυμίζει την άνοδο της εθνικοσοσιαλιστικής Χρυσής Αυγής.

Κέρδισε ψήφους χάρη στην άκρως τοξική ρητορική του έναντι των καταλανών αυτονομιστών, αλλά δεν έκανε την έκπληξη όπως ήλπιζε μετατρεπόμενο στον διαμορφωτή των πολιτικών ισορροπιών σε μια κυβέρνηση δεξιάς – κεντροδεξιάς – άκρας δεξιάς.

Αυτό που τελικά συνέβη είναι τα μικρά δεξιά κόμματα να «κόψουν» ψήφους από την δεξιά παράταξη, με συνέπεια οι αριστεροί να παζαρεύουν με τους αυτονομιστές το «μέλλον» της Ισπανίας.

Τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα;

Ακριβώς οι ίδιες καταστάσεις. Σε περίπτωση που οι ψήφοι δεξιών ψηφοφόρων «χαθούν» προς μικρά δεξιά κόμματα και δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και τότε η Αριστερά μαζί με κόμματα και αποκόμματα θα διαπραγματευτούν το μέλλον μίας πολιτικά ασταθούς χώρας.

Την κατάσταση αυτή θα αξιοποιήσουν όσοι επιθυμούν τον κατακερματισμό της Ελλάδας.

Δεν αποκλείεται μάλιστα μελλοντικά να δούμε σχηματισμό και ενδυνάμωση μουσουλμανικών ή περιφερειακών κομματικών σχηματισμών (βλ. παράτυποι μετανάστες, τουρκόφρονες Θράκης, σλαβόφωνοι στην Μακεδονία κτλ.), με τους οποίους η Αριστερά, όπως οι Σοσιαλιστές στην Ισπανία, παζαρέψει, ενδεχόμενα, την όποια στήριξη σε σχηματισμό πολυκομματικής κυβέρνησης σε μία Ελλάδα με αβέβαιο πολιτικό και εθνικό μέλλον.

ΦΩΤΟ: eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...