Το ρωσικό κατασκοπευτικό Il-20 που καταρρίφθηκε στη Συρία

Η κατά λάθος κατάρριψη του αεροσκάφους IL-20 «Coot» στα ανοιχτά της Λαττάκειας από τη συριακή αεράμυνα, που αντιδρούσε σε γαλλοϊσραηλινή επιχείρηση και συγκεκριμένα σε πτήση μαχητικών F-16 του Ισραήλ στη συγκεκριμένη περιοχή, έφερε στο προσκήνιο τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους.

Το IL-20 είναι ένα αεροσκάφος συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών (ELINT). Πρόκειται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα theaviationist.com, για μια πλατφόρμα που είναι εξοπλισμένη με μια ευρεία γκάμα κεραιών, υπέρυθρων και οπτικών αισθητήρων, δορυφορικών επικοινωνιών για ζεύξη και μετάδοση πληροφοριών και δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και ένα πλευρικό εναέριο ραντάρ (SLAR).

Είναι το κύριο κατασκοπευτικό αεροπλάνο της Ρωσίας. Μπορεί να πετάει σε ύψος μέχρι και 11.800 μέτρων με ταχύτητα που φτάνει μέχρι και τα 675 χιλιόμετρα. Η εμβέλειά του φτάνει με πλήρες φορτίο μέχρι τα 3.700 χιλιόμετρα ενώ με ένα ελαφρύτερο φόρτο η εμβέλειά του εκτείνεται μέχρι και τα 6.500 χιλιόμετρα. Το βασικό του πλήρωμα είναι 9 άτομα που μπορεί να αυξηθούν ανάλογα με την αποστολή.

Ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους πετάει τακτικά σε μακράς εμβέλειας αναγνωριστικές πτήσεις στη Βαλτική στον διεθνή εναέριο χώρο με κλειστό τον πομπό, μια συνηθισμένη τακτική για σχεδόν όλες τις κατασκοπευτικές πτήσεις.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, αυτή η τακτική έχει αποτελέσει αιτία τουλάχιστον δύο φορές στο παρελθόν για παραλίγο συγκρούσεις στον αέρα με επιβατικά αεροσκάφη.

Οι πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές αναφέρουν ότι η Ρωσία είχε τουλάχιστον ένα αεροσκάφος στη Συρία, ενώ είναι το πέμπτο που χάνει η Μόσχα στην περιοχή.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...