• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το πρωτοφανές περιστατικό που πρέπει να ταρακουνήσει όλον τον πλανήτη: «Προοδευτικοί» ξυπνήστε πριν να είναι αργά (ΒΙΝΤΕΟ)

Το πρωτοφανές περιστατικό που πρέπει να ταρακουνήσει όλον τον πλανήτη: «Προοδευτικοί» ξυπνήστε πριν να είναι αργά (ΒΙΝΤΕΟ)

Πλοίο έσωσε «καημένους» μετανάστες και εκείνοι το κατέλαβαν!!!

Δεξαμενόπλοιο μήκους 52 μέτρων και με σημαία Παλάου, διέσωσε την Τρίτη στα ανοικτά της Λιβύης 108 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 31 γυναίκες και παιδιά, οι οποίοι επέβαιναν σε δύο μικρές λέμβους και τους οποίους είχε εντοπίσει να βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση ευρωπαϊκό στρατιωτικό αεροσκάφος.

Καθώς όμως το πλοίο πλησίαζε στην Τρίπολη για να αποβιβάσει τους μετανάστες αυτοί το κατέλαβαν και το ανάγκασαν να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί βόρεια.

«Δεν είναι μετανάστες σε δύσκολη κατάσταση, είναι πειρατές, θα δούνε την Ιταλία μόνο με κιάλια», έσπευσε να δηλώσει ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έχει υιοθετήσει μια πολύ σκληρή στάση απέναντι στους μετανάστες.

Το δεξαμενόπλοιο συνέχισε παρόλα αυτά την πορεία του προς τη Μάλτα, με το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας να καταφέρνει να επικοινωνήσει με τον καπετάνιο όταν το πλοίο βρισκόταν 30 μίλια από τις ακτές.

«Ο καπετάνιος δήλωσε επανειλημμένα ότι δεν είχε τον έλεγχο του πλοίου και ότι το πλήρωμά του αναγκάστηκε και δέχθηκε απειλές από κάποιους μετανάστες προκειμένου να τους οδηγήσει στη Μάλτα», τόνισε το Πολεμικό Ναυτικό σε ανακοίνωσή του, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ένα πλοίο περιπολίας εμπόδισε το δεξαμενόπλοιο να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Μάλτας και μια ομάδα των ειδικών δυνάμεων με την υποστήριξη πολλών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και ενός ελικοπτέρου στάλθηκε στο Elhiblu 1 «για να επαναφέρει τον έλεγχο του πλοίου στα χέρια του καπετάνιου».

«Πρόκειται για την πιο προφανή απόδειξη ότι δεν μιλάμε για επιχειρήσεις διάσωσης φτωχών ναυαγών που διαφεύγουν από τον πόλεμο αλλά για μια εγκληματική διακίνηση ανθρώπων, η διαχείρισή της οποίας γίνεται με εγκληματικό τρόπο», επιμένει ο Σαλβίνι.

Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea- Eye, το πλοίο της οποίας Alan Kurdi βρισκόταν την Τρίτη στην περιοχή όπου έγινε η διάσωση των μεταναστών, ανέφερε ότι άκουσε τη συνομιλία μέσω ασυρμάτου μεταξύ του ευρωπαϊκού αεροσκάφους και του καπετάνιου του δεξαμενόπλοιου μετά τη διάσωση.

«Ο καπετάνιος διέσωσε τους ανθρώπους και ζήτησε βοήθεια. Δήλωσε ξεκάθαρα μέσω ασυρμάτου ότι οι άνθρωποι ήταν αναστατωμένοι και δεν ήθελαν να επιστρέψουν στη Λιβύη», εξήγησε η Sea-Eye σε ανακοίνωσή της.

Την ίδια ώρα άλλοι μετανάστες διασώθηκαν στη θάλασσα και μεταφέρθηκαν πίσω στη Λιβύη από τη λιβυκή ακτοφυλακή, σύμφωνα με τον Σαλβίνι και τη Sea- Eye.

Εχθές το πρωί, πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν μετά την άφιξη, στη Μάλτα, του μικρού δεξαμενόπλοιου Elhiblu 1, το οποίο είχαν καταλάβει μετανάστες αφού διασώθηκαν, στα ανοιχτά της Λιβύης. Οι μετανάστες έμειναν για πολλές ώρες πάνω στο πλοίο, υπό την επιτήρηση ένοπλων ανδρών. Στη συνέχεια οι αρχές συνέλαβαν πέντε άνδρες που πιστεύεται ότι ήταν οι πρωτεργάτες της πειρατείας.

(φώτο: Pexels)

  • 85
  •  
  •  
  •  
  •  
  •