• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το πρώτο μεγάλο δίλημμα για τον επικεφαλής της Εθνικής Δεξιάς στη Βραζιλία αφορά τον γιό του

Το πρώτο μεγάλο δίλημμα για τον επικεφαλής της Εθνικής Δεξιάς στη Βραζιλία αφορά τον γιό του

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου τόνισε ότι εάν οι κατηγορίες κατά του γιου του αποδειχθούν αληθινές, θα πρέπει να πληρώσει – Είναι το πρώτο σημαντικό σκάνδαλο που αντιμετωπίζει ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας

Είχε εκλεγεί με μότο τη «μηδενική ανοχή» απέναντι στη διαφθορά και το πρώτο σοβαρό σκάνδαλο που καλείται να αντιμετωπίσει αφορά τον γιο του, Φλάβιο, που εξελέγη γερουσιαστής στις τελευταίες εκλογές.

Ο λόγος για τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, που λίγες ημέρες αφότου ορκίστηκε πρόεδρος της Βραζιλίας, είδε τον γιο του να εμπλέκεται σε υπόθεση με ύποπτες συναλλαγές.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι TV Globo, η υπηρεσία που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών (Coaf) εντόπισε 48 «ύποπτες» καταθέσεις, συνολικής αξίας 96.000 ρεάλ (περίπου 22.000 ευρώ) στο διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου 2017.

Η Coaf είχε ήδη αναφέρει τον Δεκέμβριο ότι εντοπίστηκαν «ασυνήθιστες συναλλαγές» ύψους περίπου 270.000 ευρώ στον λογαριασμό του πρώην σοφέρ του Φλάβιο Μπολσονάρου, του Φαμπρίσιο Κεϊρόζ, που δεν συνάδουν με το εισόδημα που δήλωνε ο τελευταίος. Οι καταθέσεις αυτές έγιναν το 2016 και το 2017.

Πάντως, την Πέμπτη, η έρευνα κατά του Κεϊρόζ ανακλήθηκε με αίτημα του γιου του προέδρου, κι ενώ ο πρώην σοφέρ δεν είχε εμφανιστεί να καταθέσει για ιατρικούς λόγους.

Ο Φλάβιο Μπολσονάρου αρνείται τις κατηγορίες

Πάντως, ο γιος του προέδρου της Βραζιλίας σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες περί κατάχρησης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, οι καταθέσεις αυτές σχετίζονταν με την αγοραπωλησία ενός διαμερίσματος, η οποία έγινε με τρόπο παντελώς διαφανή.

«Αν αποδειχθούν αληθινές, θα πρέπει να πληρώσει»

Πάντως, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου υποστήριξε σήμερα ότι ο γιος του θα πρέπει «να πληρώσει» αν αποδειχθούν αληθινές οι κατηγορίες σε βάρος του για οικονομικά αδικήματα.

«Αν κατά τύχη διέπραξε κάποιο λάθος, αν υπάρχουν αποδείξεις, ακόμη και αν λυπάμαι ως πατέρας του, θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα για αυτές τις πράξεις που δεν μπορούμε να ανεχθούμε», είπε ο Μπολσονάρου, σε συνέντευξη του στο Bloomberg, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Είναι η πρώτη φορά που ο Μπολσονάρου δηλώνει ξεκάθαρα ότι ο γιος του Φλάβιο θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Κι άλλο σκάνδαλο με εμπλοκή του Φλάβιο

Την ίδια ώρα, ΜΜΕ της Βραζιλίας μεταδίδουν ότι ο Φλάβιο Μπολσονάρου είχε προσλάβει στο πολιτικό γραφείο του μέλη της οικογένειας ενός πρώην αστυνομικού ο οποίος κατηγορείται ότι είναι ο επικεφαλής μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης που είχε σπείρει τον τρόμο στις φαβέλες του Ρίο ντε Ζανέιρο.

Την Τρίτη εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος αυτού του πρώην αστυνομικού που ενδέχεται επίσης να εμπλέκεται και στη δολοφονία της δημοτικής συμβούλου Μαριέλε Φράνκο, τον Μάρτιο του 2018.

(protothema-φώτο: Pexels)