Το πολιτικό μέλλον της Μέρκελ, στα χέρια της CSU

Το πολιτικό μέλλον της Άγγελας Μέρκελ,

κρίνεται σήμερα από τους εταίρους της στην Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), καθώς η ηγετική ομάδα του βαυαρικού κόμματος συνεδριάζει εντός της ημέρας για να αποφασίσει αν δέχεται τις συμφωνίες για την αντιμετώπιση του ζητήματος των προσφύγων και των μεταναστών που η καγκελάριος της Γερμανίας έφερε πίσω από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Εννιά μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες τόσο η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, όσο και η CSU είδαν μεγάλο μέρος της εκλογικής τους βάσης να διαρρέει προς την άκρα δεξιά, η εξασθενημένη καγκελάριος αναγκάστηκε να στραφεί στους ευρωπαίους εταίρους της και να ζητήσει τη βοήθειά τους στην προσπάθεια της να επιλύσει τη σύγκρουση με τους συμμάχους της, που απειλούν να στασιάσουν εξαιτίας της πολιτικής της στο ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών.

Ο ηγέτης της CSU, ο Χορστ Ζεεχόφερ, υπουργός Εσωτερικών, απείλησε να αρχίσει να εφαρμόζει μονομερώς το μέτρο της επαναπροώθησης μεταναστών και προσφύγων που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της ΕΕ στα σύνορα–κίνηση που εάν γίνει πράξη, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην κατάρρευση της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού».

Στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, κλείστηκε έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις μια συμφωνία για την ανακατανομή των προσφύγων σε «εθελοντική» βάση και τη δημιουργία κλειστών, «ελεγχόμενων κέντρων» εντός ΕΕ, όπου θα κρατούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ωσότου να ολοκληρώνεται η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου.

Πως προσπαθεί να «χαιδέψει» τον Ζεεχόφερ η Μέρκελ

Το σχέδιο της Μέρκελ προβλέπει ταχύτερες επαναπροωθήσεις γα να ικανοποιηθεί ο Ζεεχόφερ, που απείλησε να κλείσει τα σύνορα. Η καγκελάριος συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών για περίπου δύο ώρες το βράδυ του Σαββάτου, από τις 20:30 (21:30 ώρα Ελλάδας), για να προσπαθήσει να τον πείσει ότι οι συμφωνίες που έκλεισε σημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να λάβει τέτοιου είδους μέτρα.

Δεν δόθηκε στη δημοσιότητα καμία ανακοίνωση μετά τη συνάντηση. Τα αποτελέσματα της συνάντησης Μέρκελ-Ζεεχόφερ θα γίνουν πάντως σαφή αργότερα σήμερα.

 

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu