• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η εμπορική διαμάχη με την Ουάσινγκτον, μπορεί να επιλυθεί μέσω αμοιβαίου σεβασμού

Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η εμπορική διαμάχη με την Ουάσινγκτον, μπορεί να επιλυθεί μέσω αμοιβαίου σεβασμού

Η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να βρουν έναν τρόπο να επιλύσουν

την εμπορική τους διαμάχη εάν η κάθε πλευρά λάβει υπόψιν τις ανησυχίες της άλλης, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γκάο Φενγκ δήλωσε ότι η Κίνα ελπίζει πως οι ΗΠΑ θα άρουν τις κυρώσεις σε βάρος της Huawei Technologies το συντομότερο δυνατόν και θα ανοίξουν τον δρόμο για υγιείς διμερείς σχέσεις.

«Οι ομάδες και των δύο πλευρών που είναι αρμόδιες για το εμπόριο, σύμφωνα με τη συμφωνία που συνήφθη στην Οσάκα από τους ηγέτες των δύο χωρών, θα επανεκκινήσουν τις διαπραγματεύσεις σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού», δήλωσε ο Γκάο.

«Η Κίνα πιστεύει ότι οι δύο πλευρές μπορούν να βρουν έναν τρόπο να επιλύσουν το θέμα, εάν ληφθούν υπόψιν οι εύλογες ανησυχίες της κάθε πλευράς μέσω ενός διαλόγου μεταξύ ίσων».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν τον περασμένο μήνα στην Ιαπωνία σε μία ακόμα ανακωχή στην εμπορική τους διαμάχη, χάρη στη δέσμευση του Τραμπ να μην επιβάλει νέους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα και να χαλαρώσει τους περιορισμούς στη Huawei.

Ωστόσο δεν έχει καθοριστεί προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, γεγονός που δημιουργεί την πιθανότητα παρατεταμένων διαπραγματεύσεων. Η Ουάσινγκτον είχε αυξήσει απότομα τους δασμούς μετά την κατάρρευση των συνομιλιών τον Μάιο, ενώ με αντίστοιχη ενέργεια ακολούθησε και το Πεκίνο.

photo:pexels