• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • Το νέο οικονομικό μοντέλο που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση Ερντογάν δεν πείθει κανέναν εκτός Τουρκίας

Το νέο οικονομικό μοντέλο που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση Ερντογάν δεν πείθει κανέναν εκτός Τουρκίας

Πολύ σπάνια θα περάσει μια μέρα όπου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα απευθύνει διάγγελμα στο λαό του. Ωστόσο η σιωπή του κατά τη διάρκεια της εβδομάδας «αιματοκυλίσματος» των τουρκικών αγορών αποτελεί μια αναπάντεχη εξαίρεση.

 

Τα τουρκικά επενδυτικά assets υποχωρούν σε αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά αφότου η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε δύο Τούρκους υπουργούς την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Άγκυρα αρνείται να απελευθερώσει στον Αμερικανό πάστορα. Οι προσπάθειες να διορθωθούν οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν βρει «τοίχο».

Η τουρκική λίρα βούτηξε σήμερα σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, σχεδόν στις 5,5 λίρες ανά δολάριο, ενώ αυτήν την ώρα βρίσκεται στο 5,488 (-4%). Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων ξεπερνούν το 20%!

Όντας ο πανίσχυρος ηγέτης του τουρκικού έθνους με συγκεντρωμένες τις περισσότερες εξουσίες σε αυτόν, τα λόγια του Ερντογάν είναι αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη αξία. Ωστόσο δεν έχει μιλήσει δημόσια από το Σάββατο, όταν και υποσχέθηκε μια απάντηση η οποία δεν έχει έρθει ακόμη. Την Παρασκευή Τούρκοι και επενδυτές θα αναζητήσουν κάποια ένδειξη ανακούφισης καθώς ο Ερντογάν αναμένεται να εμφανιστεί σε μια προγραμματισμένη ομιλία.

Απαισιόδοξοι οι αναλυτές

Οι αναλυτές ωστόσο εμφανίζονται απαισόδοξοι: «Σε έναν ιδανικό κόσμο, η αγορά θα θέλει να ακούσει πειστικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο ο πήχης έχει τεθεί πολύ ψηλά και η πιθανότητα για τέτοιες ανακοινώσεις πολύ χαμηλή. Η αξιοπιστία στην τουρκική αγορά έχει καταρρακωθεί τόσο πολύ που θα πρέπει να δημιουργήσεις ένα ισχυρό σοκ για να πειστούν οι επενδυτές», σχολιάζει στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole.

Τι «μαγικά» θα παρουσιάσει το τουρκικό ΥΠΟΙΚ την Παρασκευή

Νέο οικονομικό μοντέλο θα παρουσιάσει η Τουρκία την Παρασκευή 10 Αυγούστου, στον απόηχο της κατάρρευσης του τουρκικού νομίσματος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για την πρώτη απάντηση της κυβέρνησης στην κατρακύλα των αγορών.

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να κατευνάσει τις ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι οι τουρκικές τράπεζες και εταιρίες δεν αντιμετωπίζουν κινδύνους, παρά τις ανησυχίες για το επίπεδο του χρέους.

«Το τουρκικό τραπεζικό σύστημα είναι σε θέση να διαχειριστεί αποτελεσματικά, όπως συνέβη στο παρελθόν, την χρηματοοικονομική μεταβλητότητα με την ισχύ της κεφαλαιακής του δομής και των ισολογισμών του» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Σε αντίθεση με τις κερδοσκοπικές δηλώσεις που γίνονται στην αγορά για τις τράπεζες μας και για τις εταιρείες μας, οι ρυθμιστικές αρχές μας δεν βλέπουν να δημιουργείται πρόβλημα από τη ρίσκα στη συναλλαγματική ισοτιμία και τη ρευστότητα.

Συστήνουμε στους επενδυτές και τους πολίτες μας να λαμβάνουν υπόψη τις εκθέσεις που αντανακλούν την πραγματική κατάσταση και όχι τέτοια σχόλια», αναφέρεται.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Τουρκία έχει στόχο να διατηρήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2018 κάτω από το 2% του ΑΕΠ.

Παράλληλα αναμένει ότι η ανάπτυξη θα ανέλθει σε 3% με 4% τον 2019, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 5,5%.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο διαμορφώθηκε στο 5,6% του ΑΕΠ πέρυσι, αναμένεται να κλείσει κάτω από το 4% την επόμενη χρονιά και ο πληθωρισμός, ο οποίος κινείται τώρα στο 15%, θα επιστρέψει «σε σύντομο διάστημα» σε μονοψήφια νούμερα, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ.

lessambitionss.png

Ανεξέλεγκτη η βουτιά σε λίρα και ομόλογα

Δεν έχει φρένο η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, με το νόμισμα να υποχωρεί σήμερα σε νέο ιστορικό χαμηλό, εν μέσω σεναρίων για προσφυγή στο ΔΝΤ και επιβολή capital controls.

H λίρα υποχωρεί στις 5,4887 λίρες ανά δολάριο, ενώ ενδοσυενδριακά βρέθηκε στο 5,419 το οποίο αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2018, ενώ σε ετήσια βάση η πτώση ξεπερνά το 50%.

Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων που θεωρούνται πλέον κατηγορίας junk (σκουπίδια) έχουν εκτοξευτεί πάνω από το 20%! Σήμερα οι αποδόσεις 2ετίας, 5 ετίας και 10ετίας ενισχύθηκαν πάνω από 2,5% με 3,6%.

(newmoney)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...