• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το ΝΑΤΟ εξοπλίζεται σαν αστακός αλλά «δεν θέλει ψυχρό πόλεμο με τη Ρωσία»

Το ΝΑΤΟ εξοπλίζεται σαν αστακός αλλά «δεν θέλει ψυχρό πόλεμο με τη Ρωσία»

«Το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί έναν νέο ‘ψυχρό πόλεμο’, δεν θέλουμε έναν νέο ανταγωνισμό των εξοπλισμών. Θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την Ρωσία και γι' αυτόν τον λόγο συνδυάζουμε τα αμυντικά μέτρα ανάσχεσης με τον διάλογο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

 

«Ως Νορβηγός πολιτικός, ξέρω ότι με την Ρωσία μπορείς να μιλήσεις. Συνεργαστήκαμε στον βορρά επί δεκαετίες. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος γείτονας μας και πρέπει να επιδιώκουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας μέσω του πολιτικού διαλόγου» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφερόμενος επίσης στην ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Συμμαχίας, είπε ότι αυτή είναι η απάντηση στις προσπάθειες που κάνει η Ρωσία «να διχάσει τις χώρες του ΝΑΤΟ» καθώς και «στην αύξηση των εξοπλισμών της».

«Βλέπουμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να μάς διχάσει και παρεμβαίνει στις δικές μας εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες» δήλωσε ο Γένς Στόλτενμπεργκ επισημαίνοντας ότι γι’ αυτόν τον λόγο «η συμμαχία πρέπει να είναι έτοιμη να απαντήσει και να προσαρμοσθεί στην μεγάλη επιμονή της Ρωσίας».

Ωστόσο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι δεν διαβλέπει κάποια άμεση απειλή εναντίον κάποια χώρας του ΝΑΤΟ. «Αυτό όμως -είπε -οφείλεται στο ότι η Συμμαχία διαθέτει μια ισχυρή συλλογική άμυνα, η οποία συνέβαλε στο να διατηρηθεί η ειρήνη επί 70 χρόνια»