Το Μισισίπι είναι η τελευταία αμερικανική πολιτεία που έχει στη σημαία της το έμβλημα της Συνομοσπονδίας.
Η χθεσινή απόφαση ελήφθη καθώς ένα κύμα διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού στις ΗΠΑ έχει αναζωπυρώσει τη διαμάχη σχετικά με την διατήρηση συμβόλων της σκλαβιάς και των φυλετικών διακρίσεων.
Οι βουλευτές του Μισισιπή αποφάσισαν να υιοθετηθεί μια νέα πολιτειακή σημαία.
Η σημερινή σημαία περιλαμβάνει το πρότυπο – κόκκινο φόντο, μπλε σταυρό διαγώνιο, με μικρά λευκά αστέρια – που αντιπροσώπευε τις νότιες πολιτείες, που αντιτάχθηκαν στην κατάργηση της δουλείας κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου (1861-1865).
Η απομάκρυνση του εμβλήματος εγκρίθηκε χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του Μισισιπή με πλειοψηφία 91 ψήφων υπέρ, έναντι 23 κατά. Η ψηφοφορία πυροδότησε χειροκροτήματα.
Στη συνέχεια, η Γερουσία ενέκρινε τη διάταξη με 37 ψήφους υπέρ, έναντι 14 και οι γερουσιαστές γιόρτασαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίες με επευφημίες και αγκαλιές.
Το Μισισιπή είναι η μόνη πολιτεία που έχει το έμβλημα των Νοτίων στη σημαία του, αφού η γειτονική Τζόρτζια το αφαίρεσε το 2003.
Ο νόμος που ψηφίστηκε χθες καλεί μια εννεαμελή επιτροπή να σχεδιάσει μια νέα σημαία που θα περιλαμβάνει τη φράση “In God We Trust”, («Εμπιστευόμαστε τον Θεό») που αναγράφεται στο νόμισμα των ΗΠΑ.
Οι πολίτες του Μισισιπή θα πρέπει να ψηφίσουν για τη νέα σημαία τον Νοέμβριο. Εάν την απορρίψουν, η πολιτεία δεν θα έχει σημαία έως ότου εγκριθεί ένα νέο σχέδιο.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Μισισιπή, Τζον Χορν δήλωσε ότι η αλλαγή της σημαίας από μόνη της δεν θα εξαφανίσει τις επιρροές του ρατσιστικού παρελθόντος στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες. «Αλλά είναι ένα μεγάλο βήμα στην πορεία για την αναγνώριση της ανθρώπινης φύσης και της αξίας που δίνει ο Θεός σε όλους», είπε.
Ο κυβερνήτης Τέιτ Ριβς, ο οποίος δεν ήταν υπέρ της κοινοβουλευτικής συζήτησης για τη σημαία, δήλωσε το Σάββατο ότι δεν θα ασκήσει το δικαίωμα βέτο και θα επικυρώσει τον νόμο εάν εγκριθεί.
It’s official the Mississippi state flag has been removed from the House and Senate! It’s a great day!!! pic.twitter.com/jReu5Wgs8i
— Jordan M. Jefferson (@PlanetJordanTv) June 28, 2020
(ΦΩΤΟ:Screenshot)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κρεμλίνο: Η κατάσχεση των ”παγωμένων” ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από ευρωπαϊκά κράτη θα πλήξει το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα
- Δίκη για την υπόθεση Novartis: Οι ποινές φυλάκισης που ανακοινώθηκαν
- Δήλωση Σαμαρά για τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis
- Πεσκόφ για Ουκρανία: «Το ΝΑΤΟ εμπλέκεται de facto σε αυτόν τον πόλεμο»
- Ρωμανός: «Το πότισμα αυτών των λεφτόδεντρων, το πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά ως κοινωνία»
- Χαλκιδική: Τουρίστρια κατήγγειλε ότι η πεντάχρονη κόρη της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία
- Άκης Σκέρτσος: Τι είπε για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ
- ΔΥΠΑ: Ξεκινά νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων-πρώην εργαζομένων της εταιρείας «Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ»
- «Μπουρλότο» και στα Βαλκάνια; Σύμφωνα με τους Ρώσους, ετοιμάζεται «Σερβική Μαϊντάν»
- Βέροια: 5ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αιγών – «Η λύρα στους δρόμους του Μ. Αλέξανδρου»
Κύρια Θέματα

















