Το μήνυμα της Μέι στους Ευρωπαίους ηγέτες για το Brexit

Να επικεντρωθούν στην επίτευξη συμφωνίας για το Brexit στους επόμενους δύο μήνες κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες η Τερέζα Μέι, σημειώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να πάρουν παράταση.

Στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών στο Σάλτσμπουργκ, η Βρετανή πρωθυπουργός είπε στους εταίρους της πως οι προτεραιότητές της είναι η διατήρηση των οικονομικών δεσμών και η τήρηση των δεσμεύσεων προς τη Βόρεια Ιρλανδία.

Όπως σημειώνει το BBC, υπάρχουν αναφορές πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρουσιάσει νέες προτάσεις για τους ελέγχους στα σύνορα στο νησί της Ιρλανδίας, προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

Η Μέι επέμεινε η ΕΕ να ξανασκεφτεί τη στάση της στο θέμα των συνόρων.

Στην ομιλία της στο δείπνο, τόνισε πως οι «σοβαρές» προτάσεις της για τη μελλοντική συνεργασίας ανάμεσα στη χώρα της και την Ευρωπαϊκή Ένωση διασφαλίζουν την από κοινού στενή σχέση.

Η άτυπη σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στην Αυστρία είναι η πρώτη ευκαιρία που έχει η Τερέζα Μέι για να παρουσιάσει συλλογικά, στους εταίρους της, το σχέδιο «Τσέκερς» για το Brexit, αυτό δηλαδή που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο.

Οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο κι ενώ η αποχώρηση είναι μόλις σε έξι μήνες, τον Μάρτιο του 2019.

Η πρόταση της Μέι να συμφωνήσει η Βρετανία σε μία «βίβλο» κοινών κανόνων για το εμπόριο αγαθών και συνδυαστικές τελωνειακές ρυθμίσεις βρίσκει επικριτές και μέσα στο ίδιο το κόμμα της, που πιστεύουν πως κάτι τέτοιο θα πλήξει την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ απέχει και από αυτό που ψήφισαν όσοι στήριξαν στο Brexit στο δημοψήφισμα του 2016.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε πως η Μέι πρέπει να αναβάλει το Brexit για μετά τον Μάρτιο εάν δεν έχει υπάρξει έως τότε λεπτομερής συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις. Όπως είπε στο BBC, θα ήταν εντελώς ανεύθυνο να εγκαταλείψει η Βρετανία την ΕΕ χωρίς να έχει συμφωνήσει στη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu