• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το Ιράν «έσπασε» τη συμφωνία για τα πυρηνικά: Κάλεσμα στην Ευρώπη να αναλάβει δράση (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Ιράν «έσπασε» τη συμφωνία για τα πυρηνικά: Κάλεσμα στην Ευρώπη να αναλάβει δράση (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Ιράν υπερέβη το όριο των αποθεμάτων του σε εμπλουτισμένο ουράνιο που είχε τεθεί στη συμφωνία του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις,

δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA, αψηφώντας μια προειδοποίηση των ευρωπαϊκών χωρών που συνυπέγραψαν τη συμφωνία να επιμείνει σε αυτήν παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ο Ζαρίφ επιβεβαίωσε πως το Ιράν υπερέβη το σχετικό όριο των 300 κιλών εξαφθοριούχου ουρανίου (UF6), αλλά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί είπε πως τα βήματα του Ιράν για τη μείωση των δεσμεύσεών του βάσει της πυρηνικής συμφωνίας είναι «αναστρέψιμα».

H Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επιβεβαίωσε πως το Ιράν έκανε πράξη την απειλή του να παραβιάσει ένα όριο που είχε κεντρική σημασία στην πυρηνική συμφωνία του με τις μεγάλες δυνάμεις, συσσωρεύοντας περισσότερο εμπλουτισμένο ουράνιο από εκείνο που επιτρεπόταν βάσει της συμφωνίας.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως ο Γενικός Διευθυντής της IAEA Γιουκίγια Αμάνο ενημέρωσε το Συμβούλιο Κυβερνητών πως η Υπηρεσία επαλήθευσε την 1η Ιουλίου πως τα συνολικά αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν υπερέβησαν (το όριο της συμφωνίας)», ανέφερε σε μια δήλωση εκπρόσωπος της IAEA.

Έκθεση της IAEA που στάλθηκε στα κράτη μέλη και περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι τα αποθέματα του Ιράν ήταν 205 κιλά, δηλαδή είχαν υπερβεί το όριο των 202,8 κιλών.

Ο εμπλουτισμός ουρανίου σε ένα χαμηλό επίπεδο 3,6% σχάσιμου υλικού είναι το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία που θα επιτρέψει τελικά στο Ιράν να συσσωρεύσει αρκετό ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού προκειμένου να κατασκευάσει μια πυρηνική κεφαλή.

Την περασμένη Τετάρτη, η IAEA επιβεβαίωσε πως το Ιράν είχε περίπου 200 κιλά ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού, μόλις κάτω από το όριο των 202,8 κιλών, δήλωσαν στο Reuters τρεις διπλωμάτες που παρακολουθούν την εργασία της υπηρεσίας.

Έπειτα από συνομιλίες την Παρασκευή στη Βιέννη, το Ιράν δήλωσε πως οι ευρωπαϊκές χώρες προσέφεραν τόσο λίγα όσον αφορά την εμπορική βοήθεια ώστε να πειστεί να εγκαταλείψει το σχέδιό του να υπερβεί το όριο ως απάντηση στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πέρυσι να εγκαταλείψει τη συμφωνία και να επιβάλει και πάλι οικονομικές κυρώσεις.

Ο Μουσαβί κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους να εντείνουν τις προσπάθειές τους: «Ο χρόνος τελειώνει προκειμένου να διασώσουν τη συμφωνία», δήλωσε ο Μουσαβί, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Εξάλλου, η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του Ιράν ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει σύντομα έκθεση για την υπέρβαση του ορίου αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου που ορίστηκε στην πυρηνική συμφωνία ορόσημο του 2015, σύμφωνα με το ημικρατικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Το Fars δεν μετέδωσε οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία σχετικά με το τι μπορεί να περιλαμβάνει η έκθεση ούτε με το πότε μπορεί να εκδοθεί.

Για «πυρηνικό εκβιασμό» κατηγόρησε το Ιράν ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάνιτς, έπειτα από την γνωστοποίηση ότι η Ισλαμική Δημοκρατία υπερέβη το όριο των αποθεμάτων της σε εμπλουτισμένο ουράνιο που είχε τεθεί στη συμφωνία του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan.

«Είναι μια κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Στάνιτς. «Το Ιράν κάνει ένα πυρηνικό εκβιασμό. Λέει στον κόσμο: «Κοιτάξτε πόσο κοντά είμαστε να αποκτήσουμε ένα πυρηνικό όπλο», πρόσθεσε.

«Η ιρανική οικονομία καταρρέει…τελούν υπό πίεση ατομικά, οπότε προβαίνουν σε ανισόρροπες ενέργειες», συμπλήρωσε ο Ισραηλινός υπουργός. «Αν η πίεση συνεχιστεί, και ο κόσμος δεν ενδώσει, θα τα παρατήσουν», εκτίμησε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε σήμερα από τα ευρωπαϊκά κράτη να επιβάλουν «αυτόματες κυρώσεις» στο Ιράν, έπειτα από την γνωστοποίηση από την πλευρά της Τεχεράνης και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ότι η Ισλαμική Δημοκρατία υπερέβη το όριο των αποθεμάτων της σε εμπλουτισμένο ουράνιο που είχε τεθεί στη συμφωνία του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις.

«Το ξαναλέω ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα», τόνισε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Σήμερα, καλώ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να παραμείνουν σταθεροί στις δεσμεύσεις τους. Δεσμευτήκατε να δράσετε τη στιγμή που το Ιράν παραβιάσει την πυρηνική συμφωνία, δεσμευτήκατε να ενεργοποιήσετε τον μηχανισμό για αυτόματες κυρώσεις που δημιουργήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ)» δήλωσε. «Σας λέω λοιπόν: κάντε το».

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης τόνισε στο πρακτορείο Reuters ότι ένας μηχανισμός με βάση τη συμφωνία για την αντιμετώπιση «ασυνεπειών» υφίσταται και θα τεθεί σε μια κοινή επιτροπή των υπογραφουσών χωρών (της συμφωνίας) για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων.

(φώτο: Pexels)