Το αντίκτυπο που έχει στις αγορές, ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε ο Τραμπ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, έχει ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο άνευ προηγουμένου.

Το Πεκίνο μάλιστα, έχει δηλώσει ότι έχει ξεκινήσει ο μεγαλύτερος Οικονομικός πόλεμος όλων των εποχών.
Όπως είναι λογικό, οι αγορές αντιδρούν και παρακάτω θα δείτε με ποιο τρόπο.

Διαβάζουμε στην naftemporiki:

Τα μηνύματα της αγοράς ομολόγων

Οι ανησυχίες για τον αντικτυπο του εμπορικού πολέμου είναι φανερές και στην αγορά ομολόγων. Έως πρόσφατα τα αμερικανικά δέχονταν ισχυρότερες πιέσεις και ειδικά οι λεγόμενοι τίτλοι υψηλού ρίσκου. Η τάση αντιστράφηκε τον τελευταίο μήνα. Το spread των ευρωπαϊκών ομολόγων υψηλού ρίσκου έχει αυξηθεί από τις 14 Ιουνίου σε μεγαλύτερο βαθμό από ο,τι εκείνο των αμερικανικών. Συγκεκριμένα έχει διευρυνθεί κατά 22 μονάδες βάσης στις 416 μονάδες βάσης, ενώ του αμερικανικού είναι στις 385 μονάδες.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το χάσμα ανάμεσα στην απόδοση των δεκατών ομολόγων αναφοράς ΗΠΑ και Γερμανίας είναι το μεγαλύτερο από το 1987. Η απόδοση του δεκαετούς Bund διαμορφώνεται τον Ιούλιο κατά μέσο όρο στο 0,3%, ενώ του αμερικανικού (αν και ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες) είναι στο 2,85%. Υπενθυμίζεται πως την περιόδο 1999-2000 όταν το δολάριο επιδιδόταν σε ράλι έναντι του ευρώ, το spread των δύο ομολόγων ήταν κατά μέσο όρο μόλις στις 95 μονάδες βάσης. Στο απόγειό του είχε φτάσει τον Ιανουάριο του 2000, στις 116 μονάδες βάσης και πάλι πολύ μακριά από τα σημερινά επίπεδα.

Όσο και εάν οι επενδυτές φοβούνται επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές, τα γερμανικά ομόλογα παραμένουν καταφύγιο.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu