• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν: Ο Σουλτάνος «τραβάει» στα άκρα το σχοινί, στο θέμα της Συρίας

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν: Ο Σουλτάνος «τραβάει» στα άκρα το σχοινί, στο θέμα της Συρίας

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας,

συνομίλησε (τηλεφωνικά) με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν. Το θέμα που κυριάρχησε σε αυτή την συζήτηση, ήταν η κατάσταση που επικρατεί στην Συρία.

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε προκλητικός και αδιάλλακτος, στο θέμα της Συρίας

Πιο συγκεκριμένα:

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η συμφωνία που έχει στόχο να τεθεί υπό έλεγχο η συριακή ένοπλη σύρραξη θα απειληθεί εάν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στοχοθετήσουν την επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης χθες για τη Συρία, μερικά 24ωρα αφότου συριακά κυβερνητικά στρατεύματα έκαναν έπαρση της συριακής σημαίας στη Ντεράα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, ανακτώντας την πόλη και μεγάλο μέρος της ομώνυμης επαρχίας, που παρέμεναν στα χέρια αντικαθεστωτικών επί χρόνια.

Σύμφωνα με την πηγή, ο Ερντογάν εξέφρασε την ανησυχία του για τη μεταχείριση των αμάχων στη Ντεράα.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι η στοχοθέτηση αμάχων στη Ντεράα είναι ανησυχητική και ότι εάν το καθεστώς της Δαμασκού στοχοθετήσει την Ιντλίμπ με τον ίδιο τρόπο, η ουσία της συμφωνίας της Αστάνας θα καταστραφεί εντελώς», ανέφερε η πηγή.

Σχόλιο: Ο Ερντογάν μας «κάνει πλάκα», λέει ότι τον ενδιαφέρουν οι άμαχοι ενώ οι Τουρκικές δυνάμεις έχουν εξολοθρεύσει άμαχους Κούρδους.

Με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν, οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν πλέον ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας, αλλά τζιχαντιστές και αντάρτες ελέγχουν πάντα την επαρχία και την πόλη Ιντλίμπ στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, ενώ κουρδικές δυνάμεις και μια κουρδοαραβική συμμαχία ελέγχουν περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας και μεγάλα κομμάτια του ανατολικού της τμήματος.

Η Τουρκία έχει εγκαταστήσει σημεία «παρατήρησης» στην Ιντλίμπ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη Ρωσία και το Ιράν που επιτεύχθηκε πέρυσι στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Ο Ερντογάν είπε ότι η αποφυγή «αρνητικών εξελίξεων» στην Ιντλίμπ είναι σημαντική ώστε να ενθαρρυνθούν οι οργανώσεις των ανταρτών να συμμετάσχουν στην επόμενη φάση του διαλόγου στην Αστάνα (30ή-31η Ιουλίου), σύμφωνα με την πηγή.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο σε δική του ανακοίνωση για τη συνδιάλεξη των ηγετών ανέφερε ότι οι Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν σχετικά με τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στην εμπόλεμη Συρία.

Αυτό που δεν κατάλαβε ο Σουλτάνος

Ο Ερντογάν δεν έχει καταλάβει κάτι πολύ απλό:

Ο Πούτιν τον περιμένει στην «γωνία». Με την πρώτη ευκαιρία θα…εξουθενώσει την Τουρκία. Μπορεί λοιπόν να υπάρχει οικονομική “φιλία” μεταξύ τους, αλλά αυτό θα αλλάξει αν ο Ερντογάν συνεχίσει να είναι προκλητικός.

  • 29
  •  
  •  
  •  
  •  
  •