• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τι σχεδιάζει ο Ερντογάν στη Γαλλία; Πως θέλει να…διδάξει τον Τζιχάντ

Τι σχεδιάζει ο Ερντογάν στη Γαλλία; Πως θέλει να…διδάξει τον Τζιχάντ

«Μεγαλεπήβολα» σχέδια κάνει ο Σουλτάνος.

Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα και δέχεται πολλές πιέσεις, μεταξύ όλων των άλλων σχεδιάζει να ανοίξει Τουρκικά λύκεια στην Γαλλία, σύμφωνα με το Le Point!

Τον Απρίλιο, οι επικεφαλής του γαλλικού Λυκείου στην Τουρκία δέχτηκαν πολλές επισκέψεις από τους αξιωματούχους της Άγκυρας. Το γαλλικό γυμνάσιο στην Τουρκία δεν δέχεται μόνο παιδιά αλλοδαπών γονέων, αλλά και εκείνων που είναι ηγέτες του AKP, του κόμματος του Ερντογάν, που ορίζεται ως “ισλαμικό-εθνικιστικό” και συντηρητικό.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέθεσε σε μια τουρκική αντιπροσωπεία να επισκεφθεί τη Γαλλία στις 20 και 21 Μαΐου για να παρακολουθήσει τα διεθνή λύκεια. Ο σκοπός του είναι να απαιτηθεί η δημιουργία τουρκικών γυμνασίων/λυκείων στη χώρα.

Το άνοιγμα αυτών των σχολείων είναι απίθανο να είναι αποκλειστική ευθύνη του Τούρκου Προέδρου αλλά όπως όλα δείχνουν θα συνδράμει και το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και του Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας. Σύμφωνα με το Le Figaro, δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές οι λεπτομέρειες.

Το άνοιγμα των τουρκικών σχολείων στη Γαλλία μπορεί κάλλιστα να υποδηλώνει μια πολιτική «εμπνευσμένη από σαλαφιστές»(υπερσυντηρητικοί σουνίτες μουσουλμάνοι) , τουλάχιστον αν το περιεχόμενο των μαθημάτων βασίζεται σε όσα διδάσκονται στην Τουρκία.

Η ανεξέλεγκτη μετανάστευση στη χώρα, παράλληλα με τα προγράμματα εξισλαμισμού Ερντογάν στη χώρα έχει ήδη προκαλέσει ανησυχίες στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια.

Τον Φεβρουάριο του 2012, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι θέλει «να διαμορφώσει μια θεϊκή γενεά». Μια δήλωση που ακολουθήθηκε από τη δημιουργία τριών σειρών μαθημάτων σχετικά με τη θρησκεία του Ισλάμ. Οι τρεις αυτές σειρές μαθημάτων, είχαν να κάνουν πρώτον με τη ζωή του Μωάμεθ, με την ανάγνωση του Κορανίου και τέλος τη βασική θρησκευτική γνώση.

Τα παραπάνω επικεντρώθηκαν στο όραμα του σουνιτικού Ισλάμ να καθίσταται υποχρεωτικό σε πολλά ιδρύματα λόγω έλλειψης άλλων εναλλακτικών λύσεων. Στη συνέχεια, η τουρκική εξουσία σταδιακά αντικατέστησε τα «κλασικά» λαϊκά λύκεια με «κολέγια» που προορίζονταν για την εκπαίδευση ιμάμηδων και ιερωμένων του Ισλάμ.

Οι φοιτητές που έχουν αποτύχει στις εισαγωγικές εξετάσεις στα κανονικά λύκεια εγγράφονται αυτόματα σε αυτά τα θρησκευτικά ιδρύματα (ακόμη και αν δεν γίνουν ιμάμηδες στο τέλος). Η Τουρκία είχε 1.408 λύκεια αυτού του τύπου το 2017, με 517.000 μαθητές.

Τον Ιούλιο του 2017, μέσω ενός νέου προγράμματος, η έννοια του «Τζιχάντ» εισήχθη στα περισσότερα σχολεία της χώρας. Ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας λέει σχετικά πως «ο Τζιχάντ είναι μέρος της θρησκείας μας και το καθήκον του Υπουργείου Παιδείας είναι να διασφαλίσει ότι η έννοια αυτή θα διδάσκεται δίκαια και κατάλληλα», λέει ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας Ίσμετ Γιλμάζ.

Επίσης, το πρόγραμμα, «εξαφάνισε»(κατήργησε) την εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου ενώ ένα μεγάλο μέρος του που ήταν αρχικά αφιερωμένο στον Ατατούρκ, πλέον αντικαθίσταται με την…αποτυχημένη απόπειρα πρασικοπήματος κατά του Ερντογάν στις 15 Ιουλίου 2016.

Με λίγα λόγια, ο Ερντογάν θέλει να ανοίξει τουρκικά σχολεία στη Γαλλία, κυρίως λύκεια, ώστε μελλοντικά να δέχονται μετανάστες αλλά ακόμη και ντόπιους (Γάλλους). Τα σχολεία αυτά που θα αποτελούν ιδρύματα προώθησης και κατήχησης του Ισλάμ, θα διδάσκεται μεταξύ των άλλων και η έννοια του ιερού πολέμου, του τζιχάντ.

Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας ενέργειας, σίγουρα δεν θα είναι θετικά για τη χώρα.
Ο Γάλλος πρόεδρος ακόμη δεν έχει πάρει θέση επάνω στο θέμα, αλλά λόγω της νεοταξίτικης στάσης του, όπως όλα δείχνουν θα τηρήσει σιγή ιχθύος και θα δώσει στον Ερντογάν αυτό που θέλει.

Τέλος, όπως προσθέτει το «Le Point», δεν είναι λίγες οι φορές που αξιωματούχοι της Τουρκίας έχουν επισκεφθεί τους διευθυντές γαλλικών σχολείων στη γειτονική χώρα, προκειμένου «να αμφισβητήσουν το νομικό καθεστώς σχετικά με την εκπαίδευση των Τούρκων μαθητών σε αυτά τα ιδρύματα».’

(φώτο; Eurokinissi)


Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.