προειδοποιώντας πως ενδέχεται η καμπύλη της να αρχίσει να ανεβαίνει από την επόμενη χρονιά, καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνει.
Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 5,4% το 2019, πλήττοντας 188 εκατομμύρια ανθρώπους. Αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητο φέτος και να αυξηθεί στο 5,5% το 2021, ανέφερε η ΔΟΕ στην ετήσια έκθεσή της.
«Αυτό σημαίνει ότι η σταδιακή μείωση του δείκτη της ανεργίας που παρατηρήθηκε από το 2009 ως το 2018 φαίνεται πως σταμάτησε», σύμφωνα με το κείμενο, που εξηγεί το στοιχείο αυτό με την επίκληση της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, ειδικά στον τομέα της βιομηχανίας.
Ακόμη και για όσους έχουν δουλειές, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ζήσουν καλύτερα ή να βγουν από τη φτώχεια, στοιχείο που ο Γενικός Διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ χαρακτηρίζει «εξαιρετικά ανησυχητικό» γεγονός, που θα έχει «βαθιές και ανησυχητικές επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή».
«Οι επίμονες και σημαντικές ανισότητες ως προς την εργασία και τον αποκλεισμό έχουν εμποδίσει» εκατομμύρια ανθρώπους να βρουν «αξιοπρεπή δουλειά» και να εξασφαλίσουν «καλύτερο μέλλον», υπογράμμισε ο Ράιντερ στους δημοσιογράφους.
Κατά τα στοιχεία της ΔΟΕ, περίπου 470 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται αλλά χωρίς επαρκή αμοιβή. Ένα νέο πακέτο δεδομένων της Οργάνωσης καλύπτει όχι μόνο τους ανέργους, αλλά και τους υποαπασχολούμενους και τους ανθρώπους που στερούνται την πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Η έκθεση υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι να βρουν απασχόληση, με το 22% των νέων 15-24 ετών να μην έχει θέση εργασίας, θέση στο σύστημα παιδείας ή θέση εκπαιδευόμενου.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό παραμένει στο 47%, δηλαδή είναι 27 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από αυτό των ανδρών. «Δεν κατευθυνόμαστε εκεί που θέλουμε να πάμε», υπογράμμισε ο Ράιντερ, παραπέμποντας στη δέσμευση των ηγετών της Ομάδας των Είκοσι (G20) το 2014 για τη μείωση των χάσματος των φύλων στο εργατικό δυναμικό.
Παγκοσμίως η φτώχεια των εργαζόμενων υποχωρεί, σύμφωνα με την έκθεση της ΔΟΕ, αλλά αυτό κρύβει το γεγονός ότι η πρόοδος στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα, ειδικά στην υποσαχάρια Αφρική, είναι πολύ περιορισμένη.
Πάνω από 630 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε διεθνές επίπεδο, ο ένας στους πέντε ανθρώπους στον ενεργό πληθυσμό, βιώνει ακραία ή λιγότερο ακραία φτώχεια (έσοδα κάτω από 3,20 δολάρια την ημέρα). Το φαινόμενο αναμένεται να επιδεινωθεί το 2020 και το 2021, προειδοποιεί η ΔΟΕ, που καλεί σε κοινωνικό διάλογο καθώς σε πολλές περιοχές του κόσμου ξεσπούν διαδηλώσεις που εκφράζουν τη «δυσαρέσκεια για την κοινωνική, οικονομική και πολιτική κατάσταση».
Για τον Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, «έχουμε επίπεδα ανισότητας στις κοινωνίες μας τα οπόια είναι απαράδεκτα, πολιτικά απαράδεκτα, πολιτικά αδύνατο να τα υπερασπιστεί κανείς».
(φωτο:eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Για “στρατιωτική αυτοσυγκράτηση” καλεί ο ΔΟΑΕ μετά την ανακοίνωση της επίθεσης στην εγκατάσταση της Νατάνζ
- Βόλεϊ Ανδρών: Κυπελλούχος για 7η φορά στην ιστορία του αναδείχθηκε ο Παναθηναϊκός
- Το Ισραήλ προειδοποιεί ότι η ένταση των πληγμάτων στο Ιράν θα “αυξηθεί σημαντικά”
- Κ. Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση δεν πήρε το μάθημα από την προηγούμενη κρίση – Μέτρα χωρίς άλλη καθυστέρηση
- Αυτονόητο στην Ελλάδα…στην Φινλανδία όμως; ΒΙΝΤΕΟ
- Σ. Φάμελλος για κατάρριψη ιρανικών πυραύλων από ελληνικούς Patriot – “Καθαρή εμπλοκή στον πόλεμο”
- Παίζει Resident Evil 2 σε μια πλήρη εγκατάσταση VR….με προσομοιωτή βάδισης! vid
- Θανατηφόρο τροχαίο στο Ρέθυμνο – Αγροτικό συγκρούστηκε με ΙΧ στη διασταύρωση Αρμένων
- Ευχές Μητροπολιτών και Αυτοδιοίκησης σε Μουφτήδες της Θράκης για μουσουλμανική θρησκευτική γιορτή
- To χιούμορ του Τσακ Νόρις στο τελευταίο βίντεο που ανέβασε για τα 86α γενέθλιά του









