Τι δήλωσε η πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα, για την Ευρώπη

Η Ευρώπη είναι η έκφραση μια ιδιαίτερης αντίληψης της συλλογικότητας βασισμένης στις κοινές μας αξίες και γι’ αυτό και η ευρωπαϊκή συνεργασία είναι ιδιαίτερα σημαντική σε έναν ολοένα και περισσότερο παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Οι μεγάλες προκλήσεις δεν μπορούν να επιλυθούν από κάθε μία μεμονωμένη χώρα ξεχωριστά, αλλά μόνο με τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία. Η Ευρώπη γίνεται πιο ισχυρή και ανταγωνιστική, όταν όλες οι χώρες εργάζονται στενά και από κοινού» τόνισε στην ομιλία-χαιρετισμό η πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα, Αντρέα Ικιτς-Μπεμ (Andrea Iki ć-B

öhm), στην πανηγυρική εκδήλωση για την έναρξη της αυστριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία έγινε χθες στο Βουλευτικό του Ναυπλίου, παρουσία πολλών Ευρωπαίων πρέσβεων, του δημάρχου Ναυπλίου, Δημήτρη Κωστούρου, του βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Γκιόλα και πολλών άλλων προσκεκλημένων.

«Η Αυστρία αναλαμβάνει την Προεδρία το Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2018 σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων, τις οποίες τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να τις αντιμετωπίσουν από κοινού και με μεγάλη ταχύτητα. Το σύνθημα της αυστριακής Προεδρίας “Μια Ευρώπη που προστατεύει” συνδέεται με τις προσδοκίες πολλών Ευρωπαίων πολιτών. Η Αυστρία προτίθεται να τους φέρει πιο κοντά και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως σταθεροποιητικού παράγοντα» υπογράμμισε.

«Η Αυστρία είναι ένα ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει καθιερωθεί ως μια γέφυρα εμπιστοσύνης στη διεθνή κοινότητα και υποστηρίζει σθεναρά το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Η ευρωπαϊκή συνεργασία θα πρέπει να εστιάζει στα μεγάλα θέματα και να κάνει ένα βήμα πίσω, όταν πρόκειται για μικρότερα τα οποία μπορούν να επιλύσουν καλύτερα τα ίδια τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες, λαμβάνοντας υπόψη το σύνθημα “ενότητα μέσα από την διαφορετικότητα”. Σημαντικά για μια τέτοια στενή συνεργασία είναι η εμπιστοσύνη και η κατανόηση μεταξύ όλων των Ευρωπαίων πολιτών» πρόσθεσε η κ. Ικιτς-Μπεμ.

Εξηγώντας την επιλογή του Βουλευτικού του Ναυπλίου για την πανηγυρική έναρξη της αυστριακής Προεδρίας, είπε ότι «δεν είναι σύμπτωση που σας καλέσαμε σήμερα εδώ στο Ναύπλιο, το οποίο δεν είναι μόνο μια πανέμορφη πόλη, αλλά έχει και έναν ιστορικό συμβολισμό, ως η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας και στο Βουλευτικό το οποίο φιλοξένησε την πρώτη ελληνική Βουλή. Είναι ένα κτίριο το οποίο συμβολίζει έναν ισχυρό θεσμό και μια σταθερή πλατφόρμα μια δημοκρατικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων, όπως ακριβώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ο χώρος όπου οι πολίτες της θα συμμετέχουν ιδιαίτερα ενεργά, όπως στις εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου το 2019».

Η αυστριακή πρέσβης κατέληξε λέγοντας: «Για να ενισχύουμε, να βελτιώσουμε αυτή την αίσθηση της συλλογικότητας στην Ευρώπη, ας ανακαλέσουμε στην μνήμη μας την επιτυχημένη ιστορία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, παρά τις ατέλειες και τις τρέχουσες εντάσεις. O Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρόμπερτ Σούμαν πρότεινε το 1950 την ίδρυση της “Ευρωπαϊκής Ενωσης Ανθρακα και Χάλυβα” για να αποφευχθεί ένας ακόμα πόλεμος μεταξύ της χώρας του και της Γερμανίας και να καταστήσει “τον πόλεμο όχι απλώς αδιανόητο αλλά ουσιαστικά αδύνατο.” Σε αυτό το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη, οι πολιτιστικές ανταλλαγές αποτελούν ένα σημαντικό ενοποιητικό στοιχείο, το οποίο υπογραμμίζει τα κοινά μας στοιχεία και το πώς αλληλοσυμπληρωνόμαστε. Η παγκόσμια γλώσσα της μουσικής είναι ένα ιδεώδες σύμβολο. Η προώθηση της μουσικής ως εφαλτήριο για τον διάλογο είναι η θεμελιώδης ιδέα του Ελληνοαυστριακού μουσικού καλοκαιριού. Είκοσι κονσέρτα σε δώδεκα διαφορετικά μέρη σε όλη την Ελλάδα θα φέρουν πιο κοντά περισσότερους από 100 μουσικούς από την Αυστρία, την Ελλάδα και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η σημερινή εκδήλωση με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ανσάμπλ, αποτελεί ένα παράδειγμα των αξιών που μοιραζόμαστε. Είμαι αισιόδοξη ότι το “succers story” της Ευρώπης θα συνεχιστεί με όλους μαζί εμάς».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτρης Κωστούρος, ο οποίος ευχήθηκε μια γόνιμη ευρωπαϊκή Προεδρία της Αυστρία.

Ακολούθησε συναυλία στην κατάμεστη αίθουσα του Βουλευτηρίου με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ανσάμπλ. Η καθηγήτρια του βιολοντσέλο στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Graz Κέρστιν Φέλτς (Kerstin Feltz) η Δανάη Παπαματθαίου – Matschke, η οποία ανήκει στην πολλά υποσχόμενη νέα γενιά των ελλήνων βιολονιστών και ο Γερμανός πιανίστας Ούβε Μάτσκε (Uwe Matschke), τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη έπαιξαν έργα των Μότσαρτ, Μπετόβεν και του Γ. Κωνσταντινίδη (μικρή σουίτα πάνω σε μελωδίες των Δωδεκανήσων για βιολί , βιολοντσέλο και πιάνο).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Μουσικού Καλοκαιριού, συνδέεται εξ ολοκλήρου με την Ευρώπη, καθώς η Αυστρία θα κατέχει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιουλίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu