• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Θάνατος Κασόγκι: Ανατριχιαστικό ηχητικό αποστάλθηκε σε Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία σύμφωνα με τον Ερντογάν

Θάνατος Κασόγκι: Ανατριχιαστικό ηχητικό αποστάλθηκε σε Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία σύμφωνα με τον Ερντογάν

Ηχητική εγγραφή που θα μπορούσε να αποκαλύψει τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία με συγκλονιστικά στοιχεία, κατέχουν από κοινού η Γαλλία, η Γερμανία, η Σαουδική Αραβία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Όλοι γνωρίζουν, δεδομένου ότι όλοι άκουσαν τις συζητήσεις και τα πάντα», δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική ομιλία του.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τη Σαουδική Αραβία, πως γνωρίζει ότι ο δολοφόνος του πρώην αρθρογράφου της Washington Post είναι ανάμεσα σε μια ομάδα 15 Σαουδαράβων που προσγειώθηκαν στην Τουρκία μια ημέρα πριν από τη δολοφονία, και πάλι έφυγαν για Ριάντ, λίγες ώρες μετά το θάνατο του Κασόγκι.

«Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να επιλύσει την υπόθεση, αν ανέκρινε αυτούς τους 15», δήλωσε ο Ερντογάν. «Οι δολοφόνοι είναι σίγουρα ανάμεσα σε αυτούς τους 15 ή 18, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να κοιτάξουμε αλλού.»

Η Άγκυρα ισχυρίστηκε ότι είχε ηχητικό ντοκουμέντο της δολοφονίας, από τότε που ο δημοσιογράφος εξαφανίστηκε στις 2 Οκτωβρίου.

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές στο περιεχόμενο της φρικιαστικής ταινίας ισχυρίζονται ότι ο Κασόγκι απήχθη, ναρκώθηκε και διαμελίστηκε με ένα πριόνι οστών. Η φωνή που αποδίδεται σε επικεφαλή της υπηρεσίας Σαουδικών Ερευνών, υποδεικνύει επίσης, ότι υπήρχαν κι άλλοι μάρτυρες στη δολοφονία του Κασόγκι κι ότι ακουγόταν μουσική για να μην ακούγονται οι κραυγές.

Η Σαουδική Αραβία είχε αρχικά αρνηθεί ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε στο εσωτερικό της πρεσβείας, επιμένοντας ότι αυτός έφυγε. Αργότερα άλλαξε την ιστορία της, για να πει ότι ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε κατά λάθος, με μια γροθιά, όταν ξέσπασε διαμάχη. Το Ριάντ επιμένει τώρα ότι η δολοφονία έγινε με μυστική επιχείρηση εν αγνοία της ηγεσίας.

Ωστόσο, ο Ερντογάν επέμεινε ότι ο Κασόγκι είχε σκοτωθεί, κατόπιν εντολής από τα «υψηλότερα επίπεδα» της Σαουδικής κυβέρνησης.

Τα ηχητικά ντοκουμέντα θα ασκήσουν περαιτέρω πίεση στους συμμάχους των Σαουδαράβων να αναλάβουν δράση για τη δολοφονία, οι οποίοι τηρούν μέχρι στιγμής μια προσέγγιση του «περιμένουμε και θα δούμε» πριν από την επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς. Το Ριάντ είναι μεγάλος αγοραστής Δυτικού στρατιωτικού υλικού, και οι ηγέτες των ΗΠΑ και της ΕΕ θα πιεστούν για να λάβουν σοβαρά υπόψη τις αιτήσεις που θα εμποδίσουν τις πωλήσεις όπλων δισεκατομμυρίων δολαρίων που συμφωνήθηαν με το βασίλειο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Εμμανουήλ Mακρόν της Γαλλίας και η Άνγκελα Μέρκελ της Γερμανίας, συμφώνησαν ότι το αποτέλεσμα της έρευνας για τη δολοφονία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων.

  • 11
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...