• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • Τα βλέμματα στραμμένα στα παγιδευμένα παιδιά της Ταϊλάνδης – Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης

Τα βλέμματα στραμμένα στα παγιδευμένα παιδιά της Ταϊλάνδης – Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης

Τα δώδεκα παιδιά και ο προπονητής τους στο ποδόσφαιρο, που είναι παγιδευμένοι σ’ ένα σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, ξεκίνησαν να απομακρύνονται από χθες, «ένας-ένας»,

με τη λεπτή αυτή επιχείρηση να διαρκεί «δύο με τρεις ημέρες» όπως ανακοίνωσε χθες η ομάδα που έχει δημιουργηθεί για τη διαχείριση της κρίσης.

«Θα βγουν ένας-ένας, αυτό θα απαιτήσει δύο με τρεις ημέρες», διευκρίνισε ο Τσαλονγκτσάι Τσαϊγιακόρν, ένας από τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στη ομάδα διαχείρισης της κρίσης.

Τα τέσσερα παιδιά που απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια χθες από το πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης–πολύ νωρίτερα μάλιστα από το προβλεπόμενο– μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τσιάνγκ Ράι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης.

Ο ίδιος είπε ότι το πρώτο παιδί βγήκε από το σπήλαιο στις 17:40 τοπική ώρα και πρόσθεσε ότι οι διασώστες χρειάζονται ”περίπου 10 ώρες” για να προετοιμαστούν για την επόμενη φάση της επιχείρησης και ότι σε αυτήν συμμετέχουν 90 δύτες–50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί.

Οι διασώστες αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα στην επικίνδυνη αυτή αποστολή από φόβο για τυχόν άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Το BBC μετέδωσε ότι οι γιατροί εξέτασαν το Σάββατο τα παιδιά και κατέληξαν σε μια λίστα με σειρά προτεραιότητας αποφασίζοντας να βγάλουν έξω πρώτα τα πιο αδύναμα. Δεκατρείς ιατρικές ομάδες βρίσκονταν έξω από το σπήλαιο, η καθεμία εξοπλισμένη με το δικό της ελικόπτερο και ασθενοφόρο, ένα για καθένα από τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους.

Σήμερα, στη δεύτερη μέρα της επιχείρησης, ο απεγκλωβισμός των υπολοίπων δεν έχει ξεκινήσει μέχρι στιγμής.

Η επιχείρηση της Κυριακής κατά την οποία ελευθερώθηκαν 4 παιδιά ολοκληρώθηκε στις 15:47 ώρα Ελλάδος (19:47 τοπική) και διήρκεσε περίπου εννέα ώρες.

Πληροφορίες των αρχών στη Ταϊλάνδη κάνουν λόγο για κάποιες απαραίτητες ενέργειες πριν ξεκινήσουν οι δύτες την προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων εννέα ατόμων. Θα πρέπει να τοποθετηθούν περισσότερες φιάλες οξυγόνου στην διαδρομή και αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες. Στην επιχείρηση συμμετέχουν συνολικά 90 δύτες. Κάθε παιδί συνοδευόταν από δύο δύτες.

Ο πρώτος πορευόταν μπροστά κρατώντας την μπουκάλα οξυγόνου του παιδιού ενώ ο δεύτερος βρισκόταν ακριβώς πίσω από το παιδί. Το ενθαρρυντικό χθες ήταν το γεγονός πως η επιχείρηση απεγκλωβισμού των πρώτων παιδιών διήρκεσε αρκετά λιγότερο από το αναμενόμενο καθώς η στάθμη των υδάτων σε αρκετά σημεία ήταν ιδιαίτερα χαμηλή.

Τα μάτια του πλανήτη είναι για δεύτερη μέρα σήμερα καρφωμένα στη Ταϊλάνδη αναμένοντας νεότερες πληροφορίες για την εξέλιξη της επιχείρησης για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων.

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu