• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τα εγκλήματα που διαπράττουν οικονομικοί μετανάστες ενδέχεται να οξύνουν αισθητά την κατάσταση στην Ρωσία, εκτιμά το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών

Τα εγκλήματα που διαπράττουν οικονομικοί μετανάστες ενδέχεται να οξύνουν αισθητά την κατάσταση στην Ρωσία, εκτιμά το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών

Οι πρόσφατες μαζικές διαμαρτυρίες, που πραγματοποιήθηκαν στην αυτόνομη Δημοκρατία της Γιακουτίας με αφορμή την απαγωγή και τον βιασμό μιας νεαρής γυναίκας από μετανάστες χώρας της Κεντρικής Ασίας,

προκάλεσαν την αντίδραση των τοπικών κυβερνητικών αρχών, οι οποίες υιοθέτησαν νόμο που απαγορεύει στους μετανάστες να απασχολούνται σε διάφορους τομείς επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Οι κυβερνητικές αρχές της Γιακουτίας επισήμαναν ότι ο συγκεκριμένος νόμος είχε κατατεθεί προς συζήτηση εδώ και καιρό.

Ωστόσο η περίπτωση της Γιακουτίας και εν γένει τα αδικήματα ή εγκλήματα που διαπράττουν οι οικονομικοί μετανάστες στην επικράτεια της Ρωσίας, η οποία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο με μεταναστευτικές ροές που υπερέβησαν το 2018 τα 17 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, απασχολούν έντονα το ίδιο το υπουργείο, το οποίο εκτιμά ότι τα εγκλήματα που διαπράττουν οι μετανάστες μπορεί να οξύνουν αισθητά την κατάσταση στη Ρωσία.

Την εκτίμηση αυτή έκανε ο επικεφαλής της Κεντρικής Διεύθυνσης καταπολέμησης του εξτρεμισμού του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών Όλεγκ Ιλγινίχ.

«Η Ρωσία είναι το δεύτερο κράτος στον κόσμο ως προς την ένταση των μεταναστευτικών ροών. Ο γενικός αριθμός μόνο των επισήμως καταγραμμένων ξένων μεταναστών και ατόμων άνευ υπηκοότητας το 2018 υπερέβη τα 17 εκατομμύρια ανθρώπους» δήλωσε ο Ιλγινίχ, τονίζοντας ότι αυτό το γεγονός αυξάνει τις ευθύνες του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών.

«Τα εγκλήματα που διαπράττουν οι μετανάστες είναι σε θέση να οξύνουν την κατάσταση μέσα σε μια στιγμή στον τομέα των διεθνοτικών σχέσεων. Ζωντανό παράδειγμα μιας τέτοιας πράξης , υπήρξαν τα γεγονότα στο Γιακούτσκ, όπου το έγκλημα που διέπραξε πολίτης από χώρα της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών προκάλεσε τις μαζικές διαμαρτυρίες των κατοίκων», δήλωσε ο Όλεγκ Ιλγινίχ.

Το περιστατικό στη Γιακουτία, συγκεκριμένα η απαγωγή και ο βιασμός μιας νεαρής γυναίκας, προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων που πραγματοποίησαν διαδηλώσεις, ζητώντας να τιμωρηθούν οι εμπλεκόμενοι στην πράξη αυτή. Οι τοπικές αρχές ανταποκρινόμενες στο αίτημα των κατοίκων, υποσχέθηκαν να ενισχύσουν τα μέτρα που αφορούν την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και τις παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Για την απαγωγή και τον βιασμό της γυναίκας έχουν συλληφθεί τρία άτομα, ο βιαστής και δύο συνεργοί του πολίτες της Κιργιζίας, εναντίον των οποίων ασκήθηκε από την Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας ποινική δίωξη με βάση τη σχετική νομοθεσία.

photo:pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •