Σύσσωμα τα βρετανικά δίκτυα ασχολούνται με τις ελληνικές εκλογές

Σύσσωμα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ασχολούνται σήμερα με τις ελληνικές εκλογές, εστιάζοντας στην «συντριπτική», όπως την χαρακτηρίζουν νίκη της ΝΔ.

Παράλληλα, επισημαίνουν το «βαθιά απογοητευτικό» αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όλα προεξοφλούν την προσφυγή στις κάλπες για δεύτερη φορά σε μια προσπάθεια «να εδραιωθεί η νίκη της ΝΔ χωρίς την ανάγκη κυβερνητικού εταίρου», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν. 

   Πιο συγκεκριμένα:

   * Η Times εκτιμά ότι το αποτέλεσμα οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις και τις ξένες επενδύσεις που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα, τονίζοντας παράλληλα πως η χώρα από πονοκέφαλος της Ευρώπης έχει γίνει μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ΕΕ. Παράλληλα σημειώνει πως ο κ. Μητσοτάκης έχει κερδίσει τα εύσημα της Δύσης για τις προσπάθειες που έκανε να κατευνάσει τις εντάσεις και να «αποφύγει τον πόλεμο» με την Τουρκία.

   * Το BBC κάνει λόγο για «πολιτικό σεισμό». Στέκεται στο γεγονός ότι ο χάρτης της επικράτειας έχει βαφτεί μπλε, με εξαίρεση τη Ροδόπη, σημειώνοντας πως το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί «τεράστιο πισωγύρισμα» για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. «Οι Έλληνες φαίνεται πως αντέδρασαν θετικά, περισσότερο από όσο αναμενόταν, υπογραμμίζει το βρετανικό δίκτυο. Σημειώνει επίσης πως η κεντροδεξιά κυβερνά την Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έχει καταφέρει ανάπτυξη κοντά στο 6%, ενώ τονίζει πως η πρόταση του κ. Μητσοτάκη προς τους πολίτες ότι μόνο αυτός θα μπορούσε να οδηγήσει την ελληνική οικονομία προς τα εμπρός και να εδραιώσει την πρόσφατη ανάπτυξη, είχε αποτέλεσμα.

   * Η Guardian επισημαίνει πως η διαφορά των 20 ποσοστιαίων μονάδων είναι ένα «σπάνιο» γεγονός για την Ελλάδα, ενώ υπογραμμίζει πως ακόμη και στο «σοσιαλιστικό προπύργιο» της Κρήτης η ΝΔ τα πήγε απρόσμενα καλά. Αναφέρεται επίσης στην καλή επίδοση του ΚΚΕ αλλά και στην αποτυχία του κόμματος Βαρουφάκη να μπει στην Βουλή. Οι Έλληνες φαίνεται πως ψήφισαν με γνώμονα τη σταθερότητα, τονίζει η εφημερίδα.

   * H Financial Times εκτιμούν πως το αποτέλεσμα δυνητικά απειλεί την πολιτική καριέρα του κ. Τσίπρα, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομα του με τους «ριψοκίνδυνους» χειρισμούς για την συμμετοχή της Ελλάδος στο ευρώ.

   * Το περιοδικό Economist αναλύει την δημογραφική εικόνα των ψηφοφόρων, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τους πάνω από 400.000 νέους ψηφοφόρους ηλικίας μεταξύ 16 και 21 ετών, σε αντίθεση με τις προβλέψεις των δημοσκόπων. Ενώ η ΝΔ που παραδοσιακά έχει σαφή απήχηση στους ηλικιωμένους ψηφοφόρους εξακολουθεί να έχει την ισχυρή τους στήριξη. 

   * H Daily Telegraph χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα «εκπληκτικό μπουστάρισμα» για τον κ. Μητσοτάκη και «καταστροφή» για τον κ. Τσίπρα.

(απεμπε – φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί