Συρία: Η Αμερικανοτουρκική συμφωνία για το Κομπάνι

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς,

είπε χθες Δευτέρα ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του δεν θα επιτεθούν στην πόλη Κομπάνι της Συρίας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον αμερικανό ομόλογο του Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο πρόεδρος Τραμπ εξασφάλισε τη δέσμευση του προέδρου Ερντογάν ότι δεν θα γίνει επίθεση στην πόλη Κομπάνι», είπε ο Πενς σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου έδωσε εντολή στον ίδιο και στον υπηρεσιακό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν να ηγηθούν μιας αντιπροσωπείας που θα ταξιδέψει στην Τουρκία για να αποπειραθεί να «βάλει τέλος στην αιματοχυσία».

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε νωρίτερα σειρά κυρώσεων σε βάρος τούρκων υπουργών και υπουργείων για να πιέσει την Άγκυρα να τερματίσει την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονες επικρίσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα.

Σχόλιο: Όσο Τραμπ-Πούτιν-Ερντογάν βρίσκονται σε συμφωνία, η Τουρκία θα συνεχίσει να σκοτώνει αμάχους. Η κατάσταση περιπλέχτηκε όμως, διότι Κούρδοι και Άσαντ ήρθαν σε συμφωνία. Αυτή την στιγμή ο στρατός του Σύρου προέδρου έχει καταλάβει τις κουρδικές περιοχές. Κατά αυτή την έννοια η αδράνεια της Ρωσία στο θέμα της τουρκικής εισβολής, βοήθησε την Συρία και φυσικά την…ίδια.

photo:pexels