• Αρχική
  • Άρθρα
  • Συρία: Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν το τελευταίο καταφύγιο του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία,

Συρία: Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν το τελευταίο καταφύγιο του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία,

Περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι διέφυγαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες από το τελευταίο καταφύγιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην ανατολική Συρία,

ανέφερε μια μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία διευκρίνισε πως πρόκειται κυρίως για οικογένειες τζιχαντιστών που διέφυγαν την επίθεση ενός αραβοκουρδικού συνασπισμού.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS) εξαπέλυσαν τον Σεπτέμβριο επίθεση εναντίον ενός προπυργίου του ΙΚ στην επαρχία Ντέιρ Έζορ, κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ, με την υποστήριξη ενός διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών του οποίου ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις 14 Δεκεμβρίου, οι μαχητές κατέλαβαν τη Χατζίν, τη μεγαλύτερη κοινότητα της περιοχής, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τζιχαντιστές εξακολουθούν να βρίσκονται στα κοντινά χωριά Σούσα και αλ-Σαάφα, καθώς και σε μια χούφτα μικρές κωμοπόλεις.

Μετά την κατάληψη της Χατζίν, όλο και περισσότεροι άνθρωποι διέφυγαν από τον τομέα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

«Οι δύο τελευταίες εβδομάδες σημαδεύτηκαν από την πιο σημαντική έξοδο, με τη διαφυγή 11.500 ανθρώπων», διευκρίνισε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

«Η πλειονότητα των εκτοπισμένων είναι συγγενείς μελών του ΙΚ», υπογράμμισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

Συνολικά από τον Σεπτέμβριο, 15.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το καταφύγιο του ΙΚ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Συγκρούσεις σημειώνονται αυτή την ώρα στα χωριά αλ-Σαάφα και Σούσα, σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος διευκρίνισε πως οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού συνεχίζονται.

«Το ΙΚ μοιάζει έτοιμο να καταρρεύσει, η αντίστασή του έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, είναι οι νάρκες (που άφησαν οι τζιχαντιστές) που εμποδίζουν την πρόοδο των FDS», είπε, προβλέποντας την ήττα του μέσα στις ερχόμενες ημέρες.