Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ετοιμάζονται για σκληρή επίθεση Τραμπ οι σύμμαχοι

Στις Βρυξέλλες, συναντώνται σήμερα οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, σε μία συνεδρίαση που αναμένεται από τους περισσότερους να είναι ιδιαίτερα τραχώδης και γεμάτη εντάσεις κυρίως λόγω της παρουσίας και όσων αναμένεται να πει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

 

Στο στόχαστρο ο αγωγός Nord Stream

Ο ίδιος επιτέθηκε έντονα εναντίον της Γερμανίας κατηγορώντας το Βερολίνο ότι είναι «όμηρος» της Ρωσίας επειδή βασίζεται σε αυτή για να καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες και ότι πλουτίζει μια χώρα που θεωρείται εχθρός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Τραμπ παρέμεινε κωφός στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να του δώσει εξηγήσεις στη διάρκεια της συνάντησής τους πριν την επίσημη έναρξη της συνόδου στις 15:30 (ώρα Ελλάδας).

«Η Γερμανία πλουτίζει τη Ρωσία. Είναι όμηρος της Ρωσίας», κατήγγειλε στη διάρκεια ενός λογύδριου εναντίον της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ.

«Η Γερμανία ελέγχεται εντελώς από τη Ρωσία. Πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία για την ενέργεια και εμείς πρέπει να πληρώνουμε για να την προστατεύσουμε από τη Ρωσία. Πώς εξηγείται αυτό; Δεν είναι σωστό», τόνισε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επικρίνει επανειλημμένα το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος θα συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία και ζητεί να μην προχωρήσει.

Οι χώρες της ΕΕ εισάγουν τα δύο τρίτα (66%) του φυσικού αερίου που χρειάζονται για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Το 2017 αυτό αντιστοιχούσε σε 360 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με κόστος 75 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία. Μέχρι στιγμής το μισό φυσικό αέριο που αγοράζει η ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία, όμως οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να σπάσουν αυτή την εξάρτηση.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει μια στρατηγική κατάκτησης των αγορών με το φυσικό τους αέριο. Το 2017 εξήγαγαν 17,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, εκ των οποίων το 2,2% προς την ΕΕ.

Αμυντικές δαπάνες και το πλαφόν του 2%

Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες ο Στόλτενμπεργκ δεν έχει κρύψει το γεγονός ότι αναμένει οι συζητήσεις στη διάρκεια της συνόδου να είναι έντονες. «Δεν θα εκπλαγώ αν υπάρξουν έντονες συζητήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες», παραδέχθηκε χθες Τρίτη.

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ είχαν δεσμευθεί το 2014 να αφιερώσουν το 2% του ΑΕΠ τους στην Άμυνα ως το 2024, όμως περίπου 15 χώρες –μεταξύ των οποίων η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ισπανία– βρίσκονται τώρα κάτω από το όριο του 1,4% και δεν θα μπορέσουν να τηρήσουν τη δέσμευσή τους, κάτι που εξοργίζει τον Τραμπ.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να πληρώνουν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, οι ΗΠΑ πρέπει να πληρώνουν ΛΙΓΟΤΕΡΟ. Πολύ άδικο!», έγραψε στο Twitter προτού αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον για τις Βρυξέλλες. «Δεν είναι δίκαιο για τους Αμερικανούς φορολογούμενους», πρόσθεσε.

Η επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα εναντίον της Γερμανίας εντάσσεται σε αυτή τη λογική. «Η Γερμανία είναι μια πλούσια χώρα. Μπορεί να αυξήσει τη συμβολή της από αύριο χωρίς πρόβλημα», τόνισε.

Φόβοι για «χαλάρωση» ακόμη και αποσταθεροποίηση της συμμαχίας

Πρόκειται για μία σειρά δραστικών εξελίξεων που δυνητικά μπορούν ν’ αποσταθεροποιήσουν το διεθνές σύστημα που καθιέρωσε τις ΗΠΑ ως μία παγκόσμια υπερδύναμη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά.

Έτσι, η φετινή σύνοδος του ΝΑΤΟ είναι πολύ πιο σοβαρή από τις συνήθεις ευκαιρίες για “οικογενειακές φωτογραφίες” που έχουν οι ηγέτες των κρατών-μελών σε παρόμοιες διασκέψεις.

Καθώς ο Τραμπ αλλά κι άλλοι Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι παρέχουν διαβεβαιώσεις διαφόρων τύπων στη Ρωσία, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να βλέπει τον εαυτό του ως τον ταραξία του ΝΑΤΟ.

Συναντήσεις με συμμάχους

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί σήμερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου, λίγη ώρα αφού εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του Βερολίνου ζητώντας του να αυξήσει τις αμυντικές του δαπάνες.

Ο Τραμπ θα συναντηθεί με τη Μέρκελ στις 15:15 (τοπική ώρα, 16:15 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η Σάρα Σάντερς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομολόγό του Εμανουέλ Μακρόν αργότερα σήμερα.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu