• Αρχική
  • Άρθρα
  • Συνεργασία Ελλάδας-Κίνας στον τομέα των κινηματογραφικών παραγωγών και στο βιβλίο

Συνεργασία Ελλάδας-Κίνας στον τομέα των κινηματογραφικών παραγωγών και στο βιβλίο

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη,

στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψής της στο Πεκίνο, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών στην 3ήμερη υπουργική διάσκεψη, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πεκίνου (BIFF), Cui Yan. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η υπουργός «συζήτησε προοπτικές ενδυνάμωσης της διμερούς συνεργασίας στους τομείς των κινηματογραφικών παραγωγών με άξονα το διάσημο Φεστιβάλ του Πεκίνου. Σημειώνεται ότι στο Πεκίνο εδρεύει σχεδόν το 90% των εταιρειών παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών της Κίνας».

Eπίσης, «δεσμεύτηκε να ενθαρρύνει τη συμμετοχή περισσότερων Ελλήνων παραγωγών και ταινιών τους στο BIFF 2020 και τη συνεργασία ελληνικών και κινεζικών εταιρειών στην βάση υφιστάμενης Συμφωνίας Συμπαραγωγών, να στηρίξει τη διοργάνωση Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου στο πλαίσιο του BIFF, και να διοργανώσει φιλοξενία παραγωγών και σεναριογράφων κινεζικών εταιρειών στην Ελλάδα ώστε να εξοικειωθούν με το ελληνικό θεσμικό, πολιτιστικό, κινηματογραφικό περιβάλλον και να επισκεφθούν χώρους εκτέλεσης παραγωγής κινεζικών ταινιών».

Η κ.Μενδώνη συναντήθηκε και με τον επικεφαλής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ξένων Σπουδών του Πεκίνου, Yin Yali. Μεταξύ άλλων, «οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δοθεί προτεραιότητα στην έκδοση των ελληνικών βιβλίων στην κινεζική γλώσσα», με την υπουργό να εκδηλώνει «το ενδιαφέρον της για την έκδοση μουσειακών οδηγών του ΤΑΠ, για τις παιδικές εκδόσεις, για βιβλία που αναφέρονται στο πνεύμα των Αγώνων και την ιστορία τους», αλλά και για τις «μεταφράσεις στην κινεζική της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, η οποία είναι σχετικά άγνωστη στην Κίνα».

«Σημαντική δυνατότητα θα είχαν στη κινεζική αγορά επετειακά βιβλία όπως η επέτειος των 2.500 χρόνων από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας (2020), η συμπλήρωση 200 ετών από τη θεμελίωση του Νέου Ελληνικού Κράτους κ.α. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με την οργάνωση δύο επιτροπών από τα δύο μέρη για την επιλογή συναφών τίτλων βιβλίων και την προώθηση της απαιτούμενης μεταφραστικής εργασίας», συμπληρώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Τέλος, η ανακοίνωση ενημερώνει για το επόμενο πρόγραμμα της υπουργού Πολιτισμού στην Κίνα: Σήμερα θα είναι κεντρική ομιλήτρια στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών και θα συναντηθεί με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας Luo Shugang, ενώ θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων με αξιωματούχους λοιπών χωρών-μελών του Φόρουμ. Το απόγευμα θα συναντηθεί και θα δώσει σειρά συνεντεύξεων σε τοπικά ΜΜΕ στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κίνα.

Αύριο (Σάββατο 30 Νοεμβρίου) προγραμματίζεται ενημερωτική επίσκεψη της Υπουργού ΥΠΠΟΑ στην Οργανωτική Επιτροπή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, προκειμένου να συζητήσει τη συγκρότηση της επιτροπής για την παρουσίαση έκθεσης με θέμα την Αρχαία Ολυμπιάδα».

photo:pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •