Συνάντηση Μ. Μπόλαρη, με πρεσβευτές Ρωσίας και Τουρκίας

Με τους πρεσβευτές της Ρωσίας Αντρέι Μάσλοβ και της Τουρκίας Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ στην Ελλάδα συναντήθηκε, χθες στην Αθήνα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης.

Ο Ρώσος πρεσβευτής αναφέρθηκε στις επιτυχημένες πρωτοβουλίες Ελλάδας και Ρωσίας τα τελευταία χρόνια, για την προώθηση της συνεργασίας τους στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, όπως απέδειξαν το Κοινό Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας – Ρωσίας (2016) που κορυφώθηκε με την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα μας και το τρέχον έτος τουρισμού, το οποίο συμπίπτει με την επέτειο 190 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση.

Επίσης, σημειώνεται στην ίδια ενημέρωση, πως με αφορμή πρόσφατη πρόταση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, στο πλαίσιο ημερίδας του ελληνικού κοινοβουλίου για το ελληνο-ρωσικό έτος τουρισμού, ο πρέσβης της Ρωσίας πρότεινε, ενόψει και της σχεδιαζόμενης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη χώρα του, να εξετασθεί η δυνατότητα υλοποίησης νέας πρωτοβουλίας, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε έναν ακόμη τομέα, όπως ο πολιτισμός ή η εκπαίδευση.

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, ανταποκρινόμενος θετικά στην πρόταση του κ. Μάσλοβ, όπως έγινε επίσης γνωστό, τον διαβεβαίωσε ότι θα διερευνήσει, με τις συναρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Εξωτερικών, πρόσφορες θεματικές για την ανάληψη νέας, από κοινού πρωτοβουλίας με τη Ρωσία, άμεσα υλοποιήσιμης σε συνεργασία με τυχόν συναρμόδια υπουργεία, ενημερώνοντας σχετικά τον πρωθυπουργό.

Αναφέρεται τέλος πως όσον αφορά την τρέχουσα επικαιρότητα στα διεθνή εκκλησιαστικά ζητήματα, ο Ρώσος πρέσβης παρέδωσε στον υφυπουργό την ανακοίνωση του ρωσικού Πατριαρχείου για τις πρόσφατες εξελίξεις στο ζήτημα της αυτοκεφαλίας της χριστιανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, «ζητώντας την κατανόηση της ελληνικής κυβέρνησης για την ανησυχία της ρωσικής πλευράς περί επικίνδυνων συνεπειών στην Ουκρανία».

Περαιτέρω ο υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον απερχόμενο πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους διαύλους επικοινωνίας με το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και το σύνολο των θεσμών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, ευχόμενος να διατηρηθούν ανοικτοί και στο μέλλον.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε έγινε γνωστό πως διαπιστώθηκε συναντίληψη για τη θετική συμβολή που θα είχε στις διμερείς σχέσεις η προώθηση ενός θετικού θεματολογίου συνεργασίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...