Συναγερμός στη Ρωσία λόγω του χαμηλού ρυθμού γεννήσεων

Η δημογραφική κρίση που πλήττει τη Ρωσία, μια διαρθρωτική τάση που έχει ήδη επιδεινωθεί από την πανδημία της Covid, αντιπροσωπεύει μείζονα δυσκολία για μια οικονομία σε πλήρη αναδιάρθρωση.

Η προειδοποίηση δόθηκε στα μέσα Απριλίου από τους ειδικούς από την ανώτατη σχολή εμπορικών επιστημών (HSE) της Μόσχας: σύμφωνα με τα σενάρια, η Ρωσία θα πρέπει να δέχεται κατά μέσο όρο μεταξύ 390.000 και άνω του ενός εκατομμυρίου μετανάστες κάθε χρόνο έως τα τέλη του αιώνα, εάν δεν θέλει να δει τον πληθυσμό της να μειώνεται ανεπανόρθωτα.

Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, αλλά απηχούν «μια γενική δημογραφική κατάσταση που πραγματικά δεν είναι πολύ καλή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αρνό Ντουμπιέν, διευθυντής του Γαλλορωσικού Παρατηρητηρίου στη Μόσχα.

«Το πρόβλημα είναι ότι η τάση βαίνει προς μείωση του αριθμού των γεννήσεων, λόγω του χαμηλού αριθμού κοριτσιών που γεννήθηκαν στη δεκαετία του 1990, τα χειρότερα σε δημογραφικούς όρους για τη Ρωσία», δήλωσε από την πλευρά του ο Αλεξέι Ράκτσα, ανεξάρτητος Ρώσος ειδικός σε θέματα δημογραφίας.

Ωστόσο, είναι αυτή η ίδια γενιά –που γεννήθηκε κατά την οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ—που βρίσκεται σήμερα σε ηλικία τεκνοποίησης.

Σε αυτή τη βασική τάση ήρθε να προστεθεί το 2020 η πανδημία της Covid, που έπληξε σκληρά τη Ρωσία, με περίπου 400.000 θανάτους σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, έναν αριθμό σημαντικά υποτιμημένο σύμφωνα με παρατηρητές.

«Το προσδόκιμο ζωής στη Ρωσία μειώθηκε κατά περίπου τρία χρόνια κατά τη διάρκεια των δύο ετών της πανδημίας», τόνισε άλλος ειδικός σε θέματα δημογραφίας, ο Ιγκόρ Εφρέμοφ, πριν επανέλθει στο επίπεδό του κοντά στα 73 έτη κατά μέσο όρο.

Σε μια ένδειξη αυτής της βαθιάς δημογραφικής κρίσης, ο ρωσικός γίγαντας έχασε συνολικά 600.000 κατοίκους το 2022, 1,04 εκατ. μια χρονιά νωρίτερα και σχεδόν 688.700 το 2020.

  • Έξοδος –

Ζήτημα προτεραιότητας για τον Βλαντίμιρ Πούτιν από τότε που ανήλθε στην εξουσία πριν από 20 και πλέον χρόνια, κυρίως με την θέσπιση ενός μπόνους γέννησης για το δεύτερο παιδί, το δημογραφικό ζήτημα μοιάζει σήμερα να έχει μπει σε δεύτερη μοίρα.

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ο μηχανισμός του ρωσικού κράτους στράφηκε προς μια βασική αποστολή: να συνεισφέρει στην πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία, κυρίως με τη μερική επιστράτευση που αποφασίστηκε με διάταγμα πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Από τον Σεπτέμβριο, «πάνω από το 2% των πολιτών ηλικίας 20-40 ετών επιστρατεύτηκε και περίπου το 3% επιπλέον αυτής της γενιάς εγκατέλειψε τη Ρωσία λόγω της κατάστασης», εκτίμησε ο Αλεξέι Ράκτσα, που σήμερα που βρίσκεται στο εξωτερικό έχοντας εργαστεί για τη ρωσική στατιστική υπηρεσία Rosstat.

Συνολικά, «τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φύγει, ίσως και περισσότεροι, στην πλειονότητά τους άνδρες», εκ των οποίων «πολλοί άνθρωποι με πολλά προσόντα», εκτίμησε. «Και πιθανόν 100.000» άλλοι κατά τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2022, όταν ξέσπασε η σύγκρουση.

(απεμπε – freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί