Συμφωνία σιτηρών: Η Μόσχα λέει “όχι” στον ΟΗΕ

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι είναι αδύνατον η Ρωσία να επιστρέψει προς το παρόν στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τις εξαγωγές σιτηρών,

έως ότου τηρηθεί η συμφωνία που αφορά τα ρωσικά συμφέροντα, απορρίπτοντας την έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να επιστρέψει η Μόσχα στη συμφωνία.

Ο Γκουτέρες κάλεσε χθες τη Ρωσία να επιτρέψει εκ νέου την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της παρά την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως τη χαρακτηρίζει η Ρωσία, σύμφωνα με την πρόταση που ο ίδιος είχε κάνει στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ωστόσο το Κρεμλίνο άφησε να εννοηθεί ότι η πρόταση του Γκουτέρες δεν αφορά τη βασική αντίρρηση της Ρωσίας: ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στη σχετική συμφωνία που σχεδιάστηκε για να διευκολύνει τις εξαγωγές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων εν μέσω κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Δύση ως απάντηση για τον πόλεμο.

«Πράγματι, η επιστολή του κ. Γκουτέρες έθεσε κάποιου είδους σχέδιο δράσης και περιλαμβάνει δεσμεύσεις ότι σε κάποια φάση θα είναι δυνατόν να εφαρμοστεί το ρωσικό κομμάτι των ρυθμίσεων αυτών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή είναι αδύνατη η επιστροφή στη συμφωνία διότι δεν εφαρμόζεται (η συμφωνία που αφορά τη Ρωσία) και στην πραγματικότητα ποτέ δεν εφαρμόστηκε».

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν έχει καταστήσει, ωστόσο, σαφές ότι η Μόσχα θα είναι έτοιμη να αναβιώσει τη συμφωνία εάν ικανοποιηθεί το μνημόνιο που σχετίζεται με τη Ρωσία.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας πέρυσι τον Ιούλιο, είχε στόχο να βοηθήσει να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών που είχαν αποκλειστεί λόγω της σύγκρουσης της Ουκρανίας.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι θα είναι σημαντικό για τη Ρωσία να συζητήσει τις προμήθειες σιτηρών με αφρικανικές χώρες σε σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής αργότερα αυτή την εβδομάδα.

(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί